Har du tatt «Tingfie»?

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Aldri før har det vært enklere å få oversikt over eiendelene.

DEL

Bruk mobilkameraet for å ta «tingfier» du lagrer på et sikkert sted. I fjor ble norske hjem rammet av brann for 1,6 milliarder kroner.

«Tingfie» er begrepet som forsikringsselskapet If bruker om bilder og video tatt av innbo og andre eiendeler i en bolig - tingene dine.

Over tusen boligeiere over hele landet har svart på forsikringsselskapets undersøkelse, men bare hver femte spurte sier at de tar bilder av tingene sine for å gjøre det enklere etter en eventuell brann, skriver If i en pressemelding.

I fjor fikk norske hjem som ble rammet av brann skader for over 1,6 milliarder kroner, viser statistikk fra Finans Norge.

Husker ikke alt

- Å ta tingfier er noe vi oppfordrer alle til å gjøre. Dersom boligen skulle brenne ned til grunnen, gjør tingfie-album som er lagret i dataskyen det mye enklere å lage handlelister for å kjøpe inn nye ting, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If Skadeforsikring.

- I et norsk hjem er det nå så mange gjenstander at det nesten umulig å klare å huske alt. Etter en brann må våre skadeeksperter ofte bidra med sin erfaring om alt hva som finnes i norske boliger for at oversikten skal bli så fullstendig som mulig. Bilder eller video gjør det raskt og enkelt å lage lister i etterkant , sier Clementz.

Kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If Skadeforsikring

Kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If Skadeforsikring Foto:

Raskt sveip

Så godt som alle nordmenn har mobiltelefon med kamera som både kan ta bilder og video., Praktisk talt like mange har tilgang til gratis skylagring via egen e-post-konto eller mobilabonnement.

- Spandér et kvarter i sommer på å sveipe over boligen med mobilkameraet. Ta bilder eller gjør en kjapp video. I løpet av ti til femten minutter klarer du å filme alt du eier i rom, kott, hyller, skuffer og skap. Lagre deretter alt på en sikker plass i dataskyen. Slik skylagring er ofte inkludert i mobilabonnementet eller er en del av tilbudet til e-postkontoen du har, sier Sigmund Clementz i If.

Slik tar du «tingfie»

  • Bestem deg for om du vil lage bilder eller video, og lag en liten plan i hodet om hvordan du du systematisk skal bevege deg gjennom huset for å få med deg alt.
  • Husk at bilder eller video ikke trenger å være mesterverk. Det viktigste er at det er enkelt å se gjenstandene du tar bilder av eller filmer.
  • Det kan lønne seg å åpne dører i skuffer og skap på forhånd. Ikke vær redd for å løfte ut ting for å vise dem fram.
  • Ta oversiktsbilder og nærbilder. Bruk kameraet fra flere vinkler i rommene så du får med alt.
  • Har du kameraer og hjemmeelektronikk med serienumre, bør du ta nærbilder av disse numrene. Det gjør det enklere for politiet ved eventuelle beslag av tyvegods.
  • I sommerhalvåret gjør dagslys i de fleste timer av døgnet gjør det enkelt å ta bilder og video med naturlig lys i mange rom. I kott og skap klarer de fleste mobilkameraer i dag å filme i akseptabel kvalitet, selv om det er ganske mørkt. Trenger du ekstra lys, slå på lommelykten på mobilen.
  • Ting med affeksjonsverdi er det umulig å erstatte med penger. Legg gjerne litt ekstra flid i å dokumentere disse. Skulle det brenne, er det en liten trøst at du i alle fall har tatt vare på bildeminner om gjenstandene.
  • Last opp bilder eller video til nettskyen. Mange har nettlagring inkludert i mobilabonnementet sitt. Det finnes også mange gratistjenester som tilbyr lagring. Velg gjerne en av de store som Gmail (Google), Onedrive (Microsoft) eller Dropbox, så du vet at du har en stabil tjeneste som også finnes der om noen år.
  • Det er lurt å lagre alle andre bilder og video i nettskyen også. Skulle det skje noe med datautstyret ditt, kan du enkelt laste ned sikkerhetskopiene. Vurder også om du bør skanne viktige dokumenter som vitnemål og kontrakter og lagre dem i nettskyen.

Kilde: Forsikringsselskapet If

Artikkeltags