Klikk her for å følge Vestby Avis på Facebook!
Klikk her for å følge Vestby Avis på Twitter!

Vestby kommune vil at 77 år gamle Inger skal flytte ut av leiligheten hun leier slik at kommunen kan huse fremtidige flyktninger.

Inger Marie Lehmann er et kjent fjes for mange eldre i Vestby kommune. De 14 siste årene har hun vært en av ildsjelene i bygda og har jobbet frivillig med mandags- og tirsdagstiltakene ved «Omsorgen» i Speiderveien 12.

I 18 år har hun bodd i leiligheten hun har leid av Vestby kommune i Skades vei. Kommunen har leid flere leiligheter i samme gate som igjen har vært utleid som kommunale boliger. Nylig fikk kommunen muligheten til å kjøpe to av leilighetene og i den forbindelse fikk Lehmann et brev fra kommunen om at hun nå må ut. I brevet fra kommunen står det følgende:

«I desember 2014 ble Skades vei XX (husnummer tatt bort, red. anm.) kjøpt av midler, vedtatt av kommunestyret, avsatt til formål for å bosette flyktninger. Dette innebærer at leiligheten utelukkende skal være til det formål.»

Ikke pleietrengende

Vestby kommune har gitt Lehmann tilbud om plass i boligene i Speiderveien.

– Dette er boliger for pleietrengende og mor er fortsatt i stand til å ta vare på seg selv. Det er helt sikkert andre som har mer bruk for den plassen, sier sønnen Erik Lehmann.

For Inger selv er det vanskelig å forestille seg et liv på «omsorgen» hvor hun selv jobber som frivillig.

– Det blir veldig rart å skulle bo der oppe når jeg jobber der to ganger i uken og har en helt annen rolle der enn som beboer.

Hun føler seg sviktet av kommunen og mener at de ikke følger godt nok opp i forhold til eldre som klarer seg selv. Inger synes det er vondt å ta innover seg at et menneskes liv skal bety så lite.

– Jeg har alltid betalt husleie og strøm punktlig og har aldri hatt noen sånne problemer. Og jeg har aldri bedt om noe på de årene jeg har bodd her. Men når kommunen ikke har noe annet tilbud så må en jo bare takke ja. Hvis ikke så har jeg ikke noe sted å bo, forklarer Inger Marie.

Kommunen svikter

Sønnen Erik Lehmann føler seg lettere oppgitt over at moren nå blir kastet ut fra det hjemmet hun har hatt i nesten 20 år.

– Hun har leid av kommunen i en årrekke og da blir det jo helt feil at hun skal kastes ut nå når kommunen endelig har fått kjøpe leiligheten, sier han.

Erik synes kommunen burde revurdere leieforholdet til moren og sørge for at en dame som er såpass opp i årene skal kunne leve i fred og ro uten å måtte engste seg for å miste både tryggheten i sitt eget hjem og sitt eneste nettverk.

– Normalt sett er en leiekontrakt på tre år. Men kommunen har de siste åtte årene kun gitt leiekontrakt for ett år av gangen. Det er uforståelig for meg at kommunen kan behandle eldre på denne måten. I tillegg har mor stått på som frivillig i kommunen i 14 år og dette er takken og klappet på skulderen, avslutter Erik Lehmann.

Usikker fremtid

Inger Marie gruer seg til å måtte flytte. Hun tenker på sommerdagene hvor hun har hygget seg i nabolaget med venner og bekjente og tryggheten av å vite at om det skulle skje noe så er det mange i nabolaget som kan trå til og hjelpe.

– Jeg tør nesten ikke tenke på hvordan det skal bli. Det blir to forskjellige verdener. Jeg hadde håpet å kunne bli boende her til den dagen hvor jeg faktisk trenger hjelp, sier Inger Marie Lehmann.