Klikk her for å følge Vestby Avis på Facebook!
Klikk her for å følge Vestby Avis på Twitter!
Juletiden dreier seg for mange om hektiske dager og mye stress, mens for andre er juletiden bare hygge og sosialt samvær. Hvordan takler man julen og er det lurt å lytte til råd?
Mer å takle
Gestaltterapeut MNGF, Christina Mjellem, sier at det å gi råd til en allerede stresset person kan bli for mye å forholde seg til.
– Personen kan da føle at det er enda mer som skal mestres og kanskje enda mer det går an å mislykkes med. Selv velmente råd som: Ta det litt med ro, slapp litt av, en ting om gangen, ta deg tid til litt kos, kan bli for mye når vi ikke får det til, forklarer Mjellem.
Hun sier det er lurt å stille seg selv spørsmål rundt julestresset. Er det bare stress eller stresser jeg fordi jeg egentlig har for mye å gjøre? Mjellem sier mye av stress kan relateres til det å ta valg og at ikke alle er bevisste over det valget man tar.
– Tankene går det an å jobbe med, men du er bare en person, så har du for mye å gjøre - er den eneste måten å komme i havn på, å få hjelp eller å redusere antall oppgaver.
Litt stress er ok
Gestaltterapeuten sier at det kan være greit med stress i perioder og for mange er desemberstresset kanskje helt ok. Noen stresser hele desember og legger listen høyt - på julaften er alt strøkent, men du har kanskje ikke energi igjen til å nyte det.
Andre stresser ned så mye at på julaften er ingenting gjort - det er ikke sikkert det gir den gode følelsen heller.
– Vi har forskjellig kapasitet. Noen tåler den økte arbeidsmengden med juleforberedelsene i desember bedre enn andre og rekker over mer, mens andre har mer enn nok med få oppgaver og er fornøyde med det.
Noen mennesker tenker mer enn andre og hos disse grublerne kan det gå såpass langt at tankene bare kretser rundt, men ikke klarer å manifestere seg og det ender med at ingen ting blir gjort. Mjellem sier det for noen er så mye stress at de blir helt antistress og laid back og at når julen kommer så har de faktisk stresset så mye ned at de ikke har fått gjort noe som helst.
Finne egen balanse
Det handler om å finne den veien som passer best for seg selv, slik at man bevarer egen psykiske og fysiske helse selv gjennom juletiden.
– Det er viktig å spørre seg selv om målet er så viktig at det er ok å stresse. Hvilken pris betaler man, spør terapeuten.
Hun forteller om julen i fjor. Hun hadde nettopp flyttet til Son og skulle feire sin aller første hjul i nytt hjem. Hun hadde invitert hele sin familie og familien til samboeren. Og hun var bestemt på at det skulle bli en perfekt julefeiring.
– På julaften da familiene kom for å hjelpe så var jeg så sliten at jeg nesten var fraværende. Greit nok at det ble en trivelig jul, men i år skal jeg i hvert fall ikke stresse så mye før julefeiringen. I år tar vi det helt med ro, avslutter Christina Mjellem.
Spørsmål du kan stille deg selv:
– Hvor mange personer må til for å utføre oppgavene du vil ha gjort?
– Hvem sine forventninger er det du prøver å innfri?
– Hvor kommer de fra? (Din egen familie, partnerens familie, omgivelsene, venner, naboer, internett, TV?)
– Er det greit for deg å innfri disse forventningene?
– Er målet så viktig at du er villig til å ofre tid og energi på det?
Tenk deg om:
– Hvordan blir andre involvert
- Hvordan går ditt stress og aktivitetsnivå ut over menneskene du har rundt deg? Hvordan påvirker du andre og hvordan lar du deg påvirke?
– Hva vil du oppnå, hvordan vil du ha det og hva må til for å nå det målet, hvordan vil du at prosessen underveis skal være?
– Det er viktig å være bevisst på valgene du har og valgene du tar, først da kan du påvirke situasjonen din.