Fant ihjelkjørt katt på Ullerudsletta: – Nå må vi skjerpe oss

TRIST SKJEBNE: Her langs Osloveien fant Kristine Haugland Tonås den påkjørte katten. Bilen i bildet har ikke noe med saken å gjøre.

TRIST SKJEBNE: Her langs Osloveien fant Kristine Haugland Tonås den påkjørte katten. Bilen i bildet har ikke noe med saken å gjøre. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Kristine Haugland Tonås raser etter at en katt ble ihjelkjørt og forlatt i veibanen onsdag kveld på Ullerudsletta. Jeg er ganske opprørt at folk ikke bryr seg og ikke tar ansvar, sier hun meget skuffet.

DEL

(Akershus Amtstidende) DRØBAK: Haugland Tonås var ute og kjørte sin datter til den faste håndballtreningen. På vei opp til Frogn Arena la hun merke til noe i mørket som kunne se ut som et tøystykke i veiskulderen. Hun fikk en mistanke om at dette kunne være et dyr og kjørte tilbake for å sjekke dette nærmere.

– Jeg kjørte sakte forbi i sørgående retning der jeg mente dyret lå. Jeg fikk da svar på mine mistanker om at det var en katt, sier hun.

Tonås kjørte så tilbake til katten ved den sterkt trafikkerte veien for å hjelpe den. Da ble hun møtt av et grusomt syn.

  Jeg så at den nydeligste katten hadde blitt påkjørt og forlatt i veikanten. Er det mulig? Tenk å kjøre på et dyr og stikke av etterpå. Og ikke bare det: Tenk hvor mange biler som hadde kjørt rett forbi uten å stoppe, raser hun og fortsetter:

 – Dette er helt uhørt, nå må vi skjerpe oss Drøbak-folk. Sånn skal det ikke være i byen vår. Tenk om det var ditt dyr.

Ta ansvar

Veterinær og daglig leder, Kjersti Rokk Fleisje, hos Drøbak Smådyrklinikk understreker at alle har en plikt til å skaffe hjelp til påkjørte dyr.

  Først og fremst er det den som kjører på dyret som har plikt til å gjøre noe. Vedkommende må ta kontakt med veterinær eller politi. Det er ikke lov å kjøre fra et påkjørt dyr. Hvis man kommer som nummer to eller tre, eller finner et skadd dyr, er man også forpliktet til det samme, understreker hun og henviser til veitrafikkloven og lov dyrevelferd.

  Koster det noe å levere et skadd dyr?

 – Det kommer ingen kostnader for dem som finner og leverer inn dyr. Det er eierne eller mattilsynet som må betale, konstaterer Fleisje.

Lov om dyrevelferd

Enhver som påtreffer et dyr som åpenbart er sykt, skadet eller hjelpeløst, skal så langt mulig hjelpe dyret. Dersom dyret er et dyr fra dyrehold eller storvilt, og det ikke er mulig å yte god nok hjelp, skal eieren eller politiet varsles umiddelbart.

Dersom det er åpenbart at dyret ikke kan leve eller bli friskt, kan den som påtreffer dyret avlive dette med det samme. Dyr fra dyrehold og storvilt skal ikke avlives i henhold til denne bestemmelsen dersom det lar seg gjøre å få tak i eieren, veterinær eller politiet innen rimelig tid.

Nødvendige utgifter til tiltak etter denne bestemmelsen skal staten betale, men utgifter knyttet til tiltak overfor dyr fra dyrehold kan kreves tilbake fra dyreholderen eller eieren.

Bestemmelsen i første og andre ledd gjelder tilsvarende for den som påfører dyr skade, men vedkommende kan ikke kreve dekning av staten for utgifter til hjelpetiltak.

Kongen kan gi nærmere forskrifter om dekning av utgifter.

Artikkeltags