- Nærmiljøet har virkelig stilt opp for disse ungdommene

Denne uken er 30 ungdommer fra Donetsk-regionen i Ukraina på leir på Oven Kurs- og konferansesenter i Råde.

DEL

Ungdommene er i alderen 12-14 år, og kommer fra usikre og tøffe forhold i hjemlandet, og er i Råde sammen med seks ledere.

- De har det knalltøft, og de er vant til å måtte beskytte seg mot skuddvekslinger, som fortsatt pågår i denne regionen. Blant annet er det sandsekker foran vinduene på skolene der, forteller Undis Johannessen fra organisasjonen Fair Share til Moss Avis.

Mange av dem er preget av de tøffe forholdene de lever under.

- To av ungdommene måtte rømme fra hjemmet sitt kvelden før de skulle reise hit fordi. Far i huset kom full hjem, og de vet at da kan han være voldelig. Det endte med at de sov på busstasjonen den natta.

Leiren er et samarbeid mellom Fair Share, som samarbeider tett med Filadelfia i Vestby, og den Ukrainske organisasjonen Family to Family, som ble stiftet av psykolog Irina Babak. Hun har en doktorgrad i psykologi, og sørger for at de verst traumatiserte ungdommene får tett oppfølging mens de er i Norge.

På Oven-leiren får Ukraina-ungdommene et pusterom fra krigen, og får leke, bade, danse og spise masse god og sunn mat.

- Butikkene i nærmiljøet har vært enestående til å sponse oss slik at denne leiren kunne la seg gjennomfør rent økonomisk.

Både Rema 1000, Kiwi, Coop Extra, Råde Bakeri, Skoland og Josef Bentzen har gitt fantastiske bidrag. I tillegg har mange enkeltpersoner kommet med gode klær og sko, og flere lokale bønder har gitt grønnsaker og poteter.

- De er vant til å ha lite, og ett av barna sa etter den første frokosten «tror du det er nok mat igjen sånn at vi får frokost i morgen også». Vi er så takknemlige og glade for alle som har stilt opp og gjort disse dagene så gode for ungdommene, forteller Johannessen entusiastisk.

Mandagen tilbringer ungdommene på Tusenfryd, før de starter hjemreisen tilbake til Ukraina torsdag morgen.

Artikkeltags