Slik deler du abonnementet ditt med andre i husstanden!

Med turguiden «Til fots i Follomarka» vil turgeneral Birger Løvland kaste lys over en del av Follo han kaller underkommunisert.

Sørmarka, Østmarka og Nordmarka er etablerte begreper for de aller fleste. For Birger Løvland (69), legen som er kjent fra utallige turbeskrivelser i ØB og et pent antall turguider, er Follomarka et så definert område at han vil etablere det som et begrep.

– Først og fremst fordi det er en slags underkommunisert korridor sørover langs østsiden av Oslofjorden. Her er det mye vakker kystnatur som de andre markaområdene ikke har. Vi vil gjøre turinteresserte oppmerksomme på mulighetene! sier en ivrig turgeneral.

«Til fots i Follomarka» beskriver 50 fotturer i kommunene Nesodden, Frogn, Vestby og Ås. Det er mulig å gå langs kysten, helt fra Hvervenbukta i nord til Moss i sør, via Nesset innerst i Bunnefjorden og Nesoddtangen. Den 135 km lange strekningen er delt inn i ni etapper.

– Hva kjennetegner turguidene til Anita og Birger Løvland?

– De går meget grundig til verks, noe som gir pålitelige og etterrettelige guider. Man kan stole på forfatterne. Når vi har revidert noen av guidene, har de alltid gått alle turene på nytt. Det har aldri vært snakk om en blåkopi. Resultatet er at de nyter stor tillit hos leserne, mener forlagsredaktør i Dreyers Forlag, Helle Sommerfelt.

–Jeg har selv gått flere av turene på Kanariøyene, og må si at noen av dem er temmelig heftige. Anita og Birger er i imponerende god form, legger hun til.

«Til fots i Follomarka» er sydd sammen etter samme lest som forgjengeren «Til fots i Sørmarka», som Løvlands skrev sammen med Reidar Haugen. Førsteopplaget er på 3000.

– I tillegg til turbeskrivelsene, er det også en egen del med kulturhistorie. Her kan man slå opp underveis mens man går og få informasjon om husmannsplassene og stedene man passerer på turen, forteller Sommerfelt.

 

– Dette er ikke den siste guiden til Anita og Birger, det er jeg helt sikker på, fortsetter forlagsredaktøren. Da er det bare å gi spørsmålsstafettpinnen videre til turgeneralen selv. Hva blir neste prosjekt, Birger?

– Da er det en revidert Madeira-guide som gjelder, repliseres det kvikt.

«Til fots i Follomarka» har utgivelse 22. august.