Til søndag må du stille klokka

TILBAKE: Sommeren er over. Nå skal klokka stilles tilbake og dagen bli kortere.

TILBAKE: Sommeren er over. Nå skal klokka stilles tilbake og dagen bli kortere. Foto:

DEL

Det er blitt den tiden på året – klokka skal stilles. Men mange husker ikke om den skal stilles fram eller tilbake når vi to ganger i året endrer på det.

En huskeregel er denne: Om våren ser man fram til sommerferien, og stiller derfor klokka en time fram. På høsten lengter du tilbake til sommerferien og stiller klokka tilbake.

Og nå skal klokka stilles én time tilbake til såkalt normaltid.

Engasjerer

I Norge er det gjennom forskrift for sommertid bestemt at vi, sammen med en rekke andre europeiske land, skal ha sommertid fra siste søndagen i mars til siste søndagen i oktober.

- Å stille klokka vekker engasjement hos veldig mange. Norge er i gang med å vurdere hva vi skal gjøre og vi planlegger å sende ut dette på høring om ikke altfor lenge, sier Torbjørn Røe Isaksen (H), næringsminister i Norge.

Europaparlamentet stemte over forslaget 26. mars i år og legger opp til at en eventuell endring vil skje i 2021. Det pågår fortsatt diskusjoner i Rådet. Målet er at EU-landene skal bli enige i begynnelsen av desember.

Snart 40 år

Ifølge Justervesenet ble sommertid opprinnelig innført i en rekke land i Europa under første verdenskrig, hvor hensikten var å utnytte dagslyset bedre i den perioden av døgnet man normalt er våken. Én lys time ekstra om kvelden ville blant annet spare energi til oppvarming og belysning.

Norge har hatt sommertid hvert år siden 1980. For land i EU/EØS-sonen starter sommertiden klokka 02:00 siste søndag i mars og slutter klokka 03:00 siste søndag i oktober.

Skal man være pinlig nøyaktig skal klokka stilles fra 03:00 til 02:00 natt til søndag. Mobiltelefonen din ordner dette selv i løpet av natten. Men søndag morgen kan det være greit å gå over klokker som ikke er digitale - så du slipper å komme for tidlig på jobb mandag morgen.

Artikkeltags