(Siste)

Slurver du med renholdet, kan inneluften bli mer forurenset av pollen og støv enn luften utenfor huset.

Innendørsplager

For nær én million nordmenn er våren ensbetydende med nysing, kløende øyne og slapphet. Selv om mange pollenallergikere prøver å holde seg mest mulig innendørs, forsvinner ofte ikke plagene av den grunn.

– Inneluften forurenses av partikler som vi selv drar med oss inn. I tillegg kommer pollen og støv inn gjennom åpne vinduer og luftekanaler. Til enkelte tider av døgnet kan luften inne i huset bli mer forurenset av pollen og støv enn luften utenfor huset, sier Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

Fylles opp

Pollenspredningen fra or og hassel begynte to uker tidligere enn normalt i år. Sesongen varer vanligvis fra mars til august, men den blir stadig lengre på grunn av mildere klima.

Det er mulig å stenge noen av partiklene ute ved å bruke pollenfilter foran vinduer og lufteventiler, samt ved å holde vinduene mest mulig lukket.

– Likevel vil huset sakte, men sikkert fylles opp av pollen og støv. Vi frakter det med inn, og det samler seg på overflater, i tepper, på inventar, på klær og i grove tekstiler. Våre bevegelser i rommet bidrar til å virvle opp pollen og støv som pustes inn eller havner på øynene og slimhinnene, sier Gustavsen.

Renser luften

Mye tyder på at nordmenn begynner å ta inneluften på alvor. Salget av produkter som lover bedre inneklima øker voldsomt.

Avfuktere gjør inneklimaet bedre ved å fjerne luftfuktighet og dermed redusere risikoen for soppvekst og råte. Luftrensere fjerner bakterier, virus og pollen fra luften.

Luftrenseren virker bare i det rommet den plasseres i. Likevel trenger du ikke å kjøpe en renser for hvert rom i huset. Det lønner seg å bruke den i det rommet hvor du oppholder deg mest, for eksempel på soverommet. Det vil bidra til færre allergiplager om natten. Uansett kan luftrenseren enkelt flyttes på.

Støvsugeren

Et svært effektivt tiltak mot pollen innendørs er å støvsuge grundig og ofte.

– God luft inne er også avhengig av godt renhold. Du kan også bruke en tørr mikrofiberklut. Du bør støvsuge lufteventilene over vinduer og i ytterveggen slik at pollen, støv og døde insekter fjernes fra luftekanalene, sier Kai Gustavsen.

Det er nesten umulig å fjerne all pollen i et hus. I stedet foreslår Kai Gustavsen at man prøver å gjøre ett rom i huset til en pollenfri sone.

– Da har du i alle fall ett fristed hvor du får redusert allergiplagene, sier Gustavsen. (ANB)