33-åringen fra Vestby illustrerer erotiske folkeeventyr: – Jeg har fått en bedre forståelse av Adam og Eva

ILLUSTRATØR: Ole Fredrik Hvidsten (33) har stått bak flere kunstverk i Vestby sentrum, og er nå aktuell som illustratør for «Syndige folkeeventyr».

ILLUSTRATØR: Ole Fredrik Hvidsten (33) har stått bak flere kunstverk i Vestby sentrum, og er nå aktuell som illustratør for «Syndige folkeeventyr». Foto:

Ole Fredrik Hvidsten (33) er blant 36 illustratører som har illustrert erotiske folkeeventyr til «Syndige folkeeventyr». Dermed bidrar Vestby-kunstneren til å gjøre tidligere sensurert kulturhistorie tilgjengelig.

DEL

Vestby-mannen Ole Fredrik Hvidsten (33) er en av 36 illustratører i boken «Syndige folkeeventyr» som ble lansert på fredag av Fair Forlag. Hvidsten står bak tegninger som illustrerer eventyret «Adam og Eva».

– Det jeg liker med eventyret jeg har fått utdelt er enkelheten og naiviteten. Som en slags barnaktig fortelling om kristendommen har jeg fått en større forståelse for at Adam og Eva brøt mange regler, sier Hvidsten i en pressemelding fra Fair Forlag.

Hvidsten var blant de åtte kunstnerne som har fått prege Vestby sentrum siden i sommer, og står bak verket i Senterveien 9 og trafostasjonen ved sandvolleyballbanen som ble oppført i forbindelse med gatefesten.

Sensurert kulturhistorie

Madicken Schei (25) står bak boken «Syndige folkeeventyr», og presenterer 36 erotiske folkeeventyr med like mange kunstnere fra hele Norge. Disse eventyrene er samlet inn og skrevet ned av Asbjørnsen og Moe med flere, men var forbudt å utgi så sent som på 1970-tallet. Nå er tekstene klare og tilgjengelige for en ny generasjon med lesere.

– Ikke alle eventyr er for barn, men «Syndige folkeeventyr» er for alle voksne. Det er ikke ofte man kan si at «dette er en bok for gud og hvermann», men jeg tror «Syndige folkeeventyr» har klart nettopp dette, sier Schei i pressemeldingen.

Dette er ingen A4-bok. Det er norsk, tidligere forbudt kulturhistorie – og det er av den syndige sorten. Inspirert av Asbjørnsen og Moe har Schei «samlet inn» 36 kunstnere fra vårt langstrakte land, der alle har fått i oppdrag å skape relevante illustrasjoner til hvert enkelt eventyr.

– For meg er dette prosjektet todelt. Det å gjøre gamle, nesten glemte tekster tilgjengelig for mennesker i dag, og samtidig gi plass og rom til dagsaktuelle kunstnere til å tolke eventyrene på sine premisser, sier Schei.

Preger Vestby sentrum

I forbindelse med gatefesten i juni, fikk Hvidsten ansvaret som kurator for kommunens gatekunstprosjekt. I prosjektet malte de åtte kunstnerne ni verk med ulike motiver og budskap. På husveggen til Senterveien 9 har han malt enkle skisser av mennesker og på trafostasjonen har han malt et utsnitt av et større bilde av nattverden.

– Jeg synes det var fint å få mulighet til å sette et lite merke i et miljø som har vært en del av oppveksten min, sa Hvidsten til Vestby Avis i juni.

Hvidsten er en prisvinnende kunstner som blant annet jobber med illustrasjon i House of Bergen. Til daglig jobber Hvidsten som illustratør og er bosatt i Oslo. Han jobber bredt med visuell kunst innen illustrasjoner, maleri og skulptur, og gatekunsten en del av hans yrke.

– Kunst er spennende fordi det er en frisone både for kunstner og tilskuer, for å få noe ut av kunsten må man bruke sansene, sa Hvidsten.

Artikkeltags