Klikk her for å følge Vestby Avis på Facebook!
Klikk her for å følge Vestby Avis på Twitter!

Ingvild Brendås Giæver har valgt å bane vei for sin egen modellkarriere til tross for at hun har asperger og ikke fyller to av de viktigste kriteriene for å bli modell.

Vestby Avis møter Ingvild på Follo folkehøgskole hvor hun er elev dette skoleåret. 19-åringen er kledd i sorte tights, collegejakke og et par høyhelede hvite sko. Hun smiler fra øre til øre og det halvlange mørke håret henger fritt nedover skuldrene. En pen ung jente med et vakkert smil og glimt i øyet.

Til tross for et pent ytre ble Ingvild mobbet for utseende gjennom hele oppveksten. Hun følte seg annerledes og var ikke komfortabel i sosiale settinger med klassekameratene. Det var en vanskelig tid med mye usikkerhet rundt sin egen kropp og personlighet. Da Ingvild gikk på ungdomskolen fikk hun diagnosen asperger. Det ble et vendepunkt for ungjenta og sakte, men sikkert startet en ny aksept å feste seg.

– Jeg tenkte alltid at det måtte være noe galt med meg og plutselig viste aspergersiden ting som faktisk var bra med meg. Jeg lærte at jeg hadde evner som var grunnleggende bra, forteller Ingvild.

Syndrommet har hjulpet henne i å bli flinkere på de områdene hun selv ønsker å mestre, og Ingvild har endelig akseptert hvem hun er og utviklet en sikkerhet og stolthet overfor seg selv.

I dag er hun høyt fungerende, men hun sier at det alltid er lettere å lære de tingene hun interesserer seg for.

– Jeg har nok et annet syn på mye og er høysensitiv. Fremdeles er det sosiale spillet en utfordring til tider, og jeg prøver å forklare at folk ikke må bruke ironi eller sarkasme for det kan være vanskelig for meg, sier 19-åringen.

Hun har en egen aspergergruppe på nett hvor hun skriver om hverdagen sin, og sier at responsen har styrket henne og gir henne inspirasjon til å fortsette.

Vil bli modell

Ingvild har klare mål for fremtiden, og hun har flere baller i luften. Selv om hun ønsker å utdanne seg innen spesialpedagogikk å jobbe med autistiske barn og hest, er hun allerede i full gang med å bygge opp egen modellportefølje. Til tross for at hun mangler fem centimeter på høyden og ikke er radmager slik mange modeller er, har hun allerede fått mange tilbud.

– Jeg velger å være selektiv til hva jeg takker ja til og har bestemt meg for at jeg verken stiller opp på nakenfotografering, toppløs eller i undertøy, sier Ingvild.

De moralske verdiene sitter som støpt i ungjenta og hun mener det finnes mange seriøse aktører som ser etter en mer kroppsnormal modelltype. Hun er ikke villig til å gå på kompromiss med seg selv og sier at det er viktig å ha respekt for seg selv og sin familie.

– Jeg tenker fremover på drømmen min om å jobbe med barn. Det ville ikke tatt seg ut om jeg stilte opp på useriøse halvnakne bilder, sier hun.

Hun markedsfører seg gjennom Facebook, og blir stadig oppringt av fotografer som ønsker å jobbe med forskjellige fotoprosjekter.

Fantastisk år

Det siste året på Follo folkehøgskole beskriver Ingvild som det beste året i hennes liv. Hun mener atmosfæren på skolen er unik og sier at både lærerne og medstudentene er 100 prosent inkluderende. Hun synes det er flott at rektor spiser sammen med elevene og at de ansatte er empatiske og tar vare på elevene. Ingvild beskriver skolen som en stor familie.

– Hadde det ikke vært for dette siste året på Follo folkehøgskole så hadde jeg ikke klart å ta de valgene jeg har tatt. Det har gitt meg et enormt godt grunnlag for vekst og lærerne er helt fantastiske til å backe opp elevene. Vi har fått prøve mange roller på skolen og lært ting jeg aldri hadde trodd jeg skulle, sier den sympatiske eleven.

Ingvild kommer opprinnelig fra Nes kommune utenfor Eidsvoll og vokste opp på gård. Hun har alltid vært omgitt av dyr, og sier dyrene har hatt en viktig rolle opp gjennom oppveksten. Hun har selv erfart hva et dyr kan bety for en med asperger, og sier kontakten med dyr har vært med på å roe henne ned.

– Interessene har alltid vært dans, hest, musikk og tegning og når jeg holder på med disse aktivitetene har jeg det veldig godt. Jeg føler at jeg mestrer noe og det blir mitt nirvana, sier hun.