Klikk her for å følge Vestby Avis på Facebook!
Klikk her for å følge Vestby Avis på Twitter!

I følge en ny Norstat-undersøkelse* mener 49 prosent på Østlandet at dagens ungdom jobber mindre enn foreldregenerasjonen, mens to av fem sier ungdom må ta større lederansvar i samfunnet. Helt sjef-prisen etterlyser nå arbeidsom Vestby-ungdom som motbeviser fordommene.

Helt sjef er en arbeidslivspris for ungdom som viser arbeidsinnsats, engasjement og lederevner. På én uke har juryen mottatt 150 forslag til kandidater, men få av disse kommer fra Akershus.

– Målet er å løfte frem ungdom som ønsker å bidra i arbeidslivet og ta lederansvar. Vi har mottatt mange gode nominasjoner men savner kandidater fra Vestby, sier tidligere NHO-president og juryleder i Helt sjef, Leif Frode Onarheim.

Vinneren kåres i Oslo i juni, der arbeids- og sosialminister Robert Eriksson også deltar.

Ungdomsmagasinet Spirit, restaurantkjeden McDonald’s og fagorganisasjonen Lederne står bak prisen.

18 nominerte fra Akershus

Nesten halvparten av de nominerte kandidatene kommer fra Østlandet og flest er fra Oslo. Fra Akershus er det atten nominasjoner.

– Vi ønsker å øke interessen for lederskap blant unge basert på norske verdier og oppfordrer folk i Vestby til å nominere ungdom de kjenner, sier Jan Olav Brekke, forbundsleder i Lederne.

I Helt sjef-juryen sitter tidligere NHO-president Leif Frode Onarheim, Paralympics-utøver Birgit Skarstein, motegründer Simen Staalnacke og Christina Nergaard i JobbUnder18.

Mindre skeptiske på Østlandet

Det er befolkningen på Sørlandet og i Nord-Norge som er mest skeptiske til dagens ungdom. 45 prosent mener ungdom i dag er latere enn før. Det er 6 prosent over landsgjennomsnittet. På Østlandet er det bare 38 prosent som sier det samme. Initiativtakerne bak Helt sjef tror ungdom er bedre enn sitt rykte.

– I fjor mottok Helt sjef-prisen 400 nominasjoner på arbeidsomme ledertalenter, førtiseks av disse var fra Akershus. Vår erfaring er at norsk ungdom jobber hardt, sier Margaret Brusletto, kommunikasjons- og personaldirektør i McDonald’s.

Trenger ikke dress og slips

Vinneren av Helt sjef får 10.000 kroner, egen ledercoach og en inspirasjonsreise. I 2013 var det den 24-årige bakerigründeren fra Dokka, Kim Røbergshagen, som gikk til topps.

– Fokuset er på «vanlig» ungdom. Man trenger ikke mastergrad, dress og slips for å vinne. Det holder å ha guts og vise initiativ, sier Christina Fraas, prosjektansvarlig i ungdomsmagasinet Spirit.

På kampanjesiden fb.com/heltsjef kan man nominere ungdom man kjenner til prisen.