Klikk her for å følge Vestby Avis på Facebook!
Klikk her for å følge Vestby Avis på Twitter!

En måned etter oppstart peker alle piler oppover for Hølen Handel. Snart blir staben utvidet.

Den første mars reåpnet Janne Carlsen den gamle dagligvarebutikken i Hølen. Fem uker senere kan det virke som om det var det lykkelige valg sett med lokalbefolkningens øyne. Eva Røine er foreløpig eneste faste ansatte i landhandelen på torget i Hølen. Snart får hun og eier Janne selskap. Staben skal økes, det er tidvis svært mye å gjøre i de «nye» lokalene de presenterer for sine blide kunder.

– Ja, de er glade for å få tilbake butikken. Her kommer skoleunger innom på morgenen og vi har opplevd at to naboer traff hverandre igjen uten å ha snakket med hverandre på ett år!

Oslo-folk

Røine har ytterligere en utrolig historie om kundegruppa de er i ferd med å opparbeide seg.

– Det er en gjeng syklister som kommer fra Oslo og skal videre nedover i Østfold. De har funnet ut at det passer å stoppe og ta en pause her. Da kjøper de kaffe og vafler og koser seg før de tråkker videre, forteller Røine.

Hølen Handel er dessuten blitt noe langt mer enn en dagligvarebutikk. Både ute og inne er det bord og stoler og gode muligheter for å få servert ferske bakervarer.

Ny i Hølen

Marita Kristiansen, forholdsvis nyinnflyttet til Hølen, har med seg sitt 17 måneder gamle sjarmtroll Karen Emma i butikken.

– Vi kom hit før jul. Det var ingen butikk her så vi måtte til Vestby eller Son. Det er deilig at vi fikk vår egen butikk i Hølen, jeg tror jeg er innom hver dag, smiler Marita.

Hun legger til at hun nylig fylte år og at butikken skaffet henne en utgave av «verdens beste kake», Kvæfjord-kaka. Bakt av en kunde i forretningen.

Hølen Handel utmerker seg på mer enn en måte innen denne sjanger av landhandlere. De har malerier på veggene, malt av en lokal kunstner og de forskjellige verkene er til salgs. Ellers kan man finne både lykter, luer og pannebånd i hyllene. Alt lokalt produsert.

Langåpent

Åpningstidene i butikken til de tøffe og driftige damene er heller ikke å spøke med. Alle dager, lørdager og søndager, kan man stikke innom og handle.

– Janne har dessuten bestemt seg for å holde dørene åpne hele påsken, avslører Eva Røine som tydeligvis er full av beundring for sjefen i Hølen Handel.

– For det første jobber hun 120 prosent, minst. Hun har et tvillingpar som krever sitt og en (politi)-mann som jobber i Oslo. Nå har hun fullt fokus på å få tipping i butikken, det samme gjelder å få tilbake posttjenesten. Ingen ting vil bli lett og det vil uansett ta tid.

Tåler litt kø

Røine ha dessuten merket seg at Hølenfolk tåler å stå litt i kø dersom det skulle hope seg litt opp ved kassa på en travel dag.

– Det vil aldri bli snakk om lange køer, uansett. Folket her i Hølen tar dessuten livet med ro. De slår gjerne av en prat med hverandre.

Det er selvsagt et noe begrenset vareutvalg hun kan by på, butikkeier Janne Carlsen. Skulle det være noe folk mangler eller på samme måte savner i hyllene, løser man også dette problemet.

Eva Røine tar ei lita, grønn bok opp av skuffen. «Ønskebok» står det på permen.

– Vi er løsningsorienterte. Ser ikke begrensningene, bare utfordringene. Er det noe folk spør etter som vi ikke har i hyllene, ja så prøver vi i alle fall å skaffe det, forklarer Eva Røine.

Gjør alt

Som avslutning på vårt besøk vanker det mer ros til rivjern og butikkdriver Janne Carlsen.

– Hun gjør virkelig alt for at denne butikken skal lykkes. Ryktene sprer seg allerede, langt utover kommunens grenser. Noen går ut på at vi har bedre og billigere kaffe enn kaffebarene i Oslo. Mange synes dessuten vi ligger veldig lavt på prisene i spiseavdelingen, på brødvarer og kaker.

Avslutter Eva Røine.

Flere saker om Hølen her:

Serverte mytisk poesi!
En veldig positiv del av Vestby!
Har store fremtidsplaner!
Unggutt med store ambisjoner!