Gå til sidens hovedinnhold

Nærmer seg 40 år i politikken

Artikkelen er over 8 år gammel

Fylkesordfører Nils-Aage Jegstad har ikke bare en bunnsolid utdannelse innen sitt egentlige yrke, bonde. Han har også 36 år på baken som politiker, først lokalt, etter hvert som fylkesordfører for Akershus. Nå vil 62-åringen på Stortinget.

VESTBY: Oppvokst på Jegstad gård nord i Vestby. En gård han selv drev fram til 2009, da forpaktet han den bort til eldste datter i huset. 1.november i år overtok hun eierskapet formelt. Den røslige karen har rukket mye. Mange år på skolebenken etter folkeskolen i Vestby fra 1957, deretter seks år i Ski, tre på realskolen og tre på gymnaset. I 1971 gikk har på Tomb Jordbruksskole før han avsluttet med tre år på Norges landbrukshøyskole på Ås i 1974.

Debuterte politisk i 1976

To år senere debuterte han i lokalpolitikken som kommunestyremedlem for Høyre. At en bonde valgte Høyre fant han helt naturlig, moren var aktiv Høyredame og faren Nils, banksjef i Vestby Sparebank fram til 1974 hadde samme politiske syn. Nils Jegstad døde i 1975 og Nils-Aage, 25 år gammel, fikk ansvaret for gårdsdriften.

Fem år senere giftet han seg med Dagny, i følge fylkesordføreren, et lykkelig valg. Dagny drev gården mens mannen ble mer og mer politisk engasjert. Det var også Dagny som bygget opp besøksgården, et tiltak de holdt gående i 22 år. – Vi hadde 16.000 besøkende i 2002, minnes Nils-Aage.

Ble ordfører i 1988

Etter kommunevalget i 1988 overtok Jegstad ordførerklubba i Vestby. Den holdt han på i 11 år, 10 måneder og 18 dager. Siste dag med kjedet var 18.oktober 1999.

Nils-Aage Jegstad forteller at han ved inngangen til sin tredje periode som ordfører, i 1999, begynte å se seg om etter andre utfordringer. Fire vår tidligere var han valgt inn som fast medlem i fylkeskommunen og da han i 1999 overlot sjefsstolen på rådhuset i Vestby til Tom Anders Ludvigsen var det full satsing på fylkespolitikken.

Han ble leder av Akershus Høyre i 2002 og satt i partiets sentralstyre fram til 2008. Året før ble han valgt til fylkesordfører. Foran stortingsvalget neste år står Vestbymannen som nummer 6 på Høyres liste. Med resultatet fra siste fylkestingsvalg (oppslutnimg 36.4%) hadde han vært inne på Stortinget.

- FrP er store

62-åringen sier han har en spennende jobb. Han er spesielt interessert i samferdsel og reiser mye rundt, både nasjonalt og internasjonalt.

– Med landets ekstremt gode økonomi tatt i betraktning, påpeker Jegstad at «vi nøler for lenge med å ta de store takene» og at «vi bygger ut i for mange etapper»

– Så lenge det er penger nok, mener Jegstad det ikke minst må satses hardt på infrastruktur.

- Vi er litt handlingslammet, understreker han og mener at så lenge staten flommer over av penger er det synd at økonomen Stoltenberg overskygger politikeren Stoltenberg.

Den engasjerte Vestbymannen mener vi er helt avhengig av arbeidsinnvandring og at vi per i dag betaler for mye for varer og tjenester. Politisk sett mener han det samarbeides greit i fylkekommunen i dag, han har blant annet ingen problemer med Fremskrittspartiet.

– FrP er store, de må tas på alvor. Og de må ta seg selv på alvor, formaner han. Som alle oss andre er Nils-Aage Jegstad fullt oppmerksom på den enorme utviklinga Vestby kommune er inne i. Bare Ullensaker ekspanderer mer, takket være flyplassen på Gardermoen.

Les resten av intervjuet i vår papiravis!