Gå til sidens hovedinnhold

Naturen i Oslo og Akershus mellom to permer

Artikkelen er over 13 år gammel

Hvis du tror det er kjedelig natur rundt hovedstaden, bør du lese det nye praktverket ”Naturperler i Oslo og Akershus” som også tar en god tur innom Vestby.

Her presenterer de to forfatterne og fotografene Tom Schandy og Tom Helgesen et langt perlekjede av naturperler, organisert kommune for kommune.

Ja, dette må være den mest komplette boka om natur og friluftsliv i hovedstadsregionen, for hver av de 23 kommunene i Oslo og Akershus har fått sitt eget kapittel. Spennvidden er stor, fra flotte øyer i Oslofjorden, til dype skoger i Østmarka og Nordmarka til elver og flotte utsiktspunkter. Nærmere 200 naturperle er omtalt, sier Tom Helgesen begeistret.

Hans medforfatter, Tom Schandy, er ikke mindre entusiastisk:

Hovedstadregionen er fantastisk. Mange er kanskje ikke klar over det, men området rundt Oslofjorden har den rikeste naturen i hele landet. Geologien og klimaet innbyr til et botanisk mangfold som er helt uten sidestykke i Norge.

Boka teller 240 store sider med rundt 300 fargebilder av ypperste kvalitet. Teksten er full av kunnskap om landskap, kulturhistorie, geologi, planter, dyr og fugler, og presenteres der den hører hjemme, i omtalene av de enkelte naturperlene. Hver kommune blir presentert med et kart som viser hvor de omtalte områdene ligger.

Vi har jobbet med en lang rekke informanter over hele fylket, og uten disse hadde det ikke blitt noen bok. Vi håper at denne boka, skaper interesse for å ta vare på naturen i hovedstadsregionen. Dette er den mest pressede naturen i landet, samtidig som den er den rikeste. Dette er selvsagt en utfordring, sier de to forfatterne Tom Schandy og Tom Helgesen.