Gå til sidens hovedinnhold

Fjerde juledag ville Haakon blitt 22 år – nå advarer moren mot partydopet MDMA

Artikkelen er over 3 år gammel

Mona Bratlands hjerteskjærende facebookinnlegg om sønnen Haakon har eksplodert i sosiale medier.

Nå nærmer julen seg, og for de fleste er denne tiden fylt med forventninger, stress og glede. Slik var det for oss, helt til vi fikk den forferdelige telefonen 29. september om at Haakon lå på sykehuset i Essex, England, veldig syk. Vi gikk fra å være bekymret til sjokk, vantro og panikk på noen sekunder, skriver Bratland i facebookinnlegget der hun advarer mot det kjemisk fremstilte stoffet MDMA.

Haakon (21) studerte i Trondheim, men var på en ferietur til England da han inntok dopet MDMA. Stoffet er et sentralstimulerende middel, og er virkestoffet man finner i ecstasy. Han kom tidlig inn på sykehuset, men var allerede så syk at han ble lagt i koma. Et døgn senere døde han.

– Kjente det siste slaget

– Det døgnet sammen med Haakon gjemmer jeg godt inn i mitt hjertet. Jeg fikk ligge ved siden av ham, han lå på armen min og jeg hadde min hånd på hjertet hans, jeg kjente det siste slaget, det kom ikke flere. Et slikt øyeblikk som er så brutalt og grusomt, men så utrolig viktig for meg som mamma å la Haakon kjenne kjærligheten fra oss alle, høre min stemme, at vi elsker ham så høyt og kommer til å savne ham grenseløst og at sorgen blir tung å bære. Jeg lovte på Haakon på slutten av vi som familie skulle klare dette, skriver Mona Bratland videre, som flyttet med familien fra Trondheim til Svelvik for ni år siden.

Dette var første gang hun hørte om at sønnen bruke narkotika.

Haakon var ikke narkoman, han var en helt vanlig ungdom som tok en dum avgjørelse som fikk forferdelige konsekvenser, forteller hun på telefon til lokalavisa Svelviksposten.

Enorm respons

Bratland var usikker på om hun orket å gå ut i media med Haakons historie, men beskriver at hun ikke unner noen å oppleve den samme smerten familien hennes nå preges av.

– Dette stoffet er dessverre på stor innmarsj i ungdommenes liv og det blir ofte forherliget gjort og mer og mer vanlig som festdop. Det er livsfarlig og det finnes ingen motgift. Vi er mange foreldre som har barn som nå er rundt den alderen hvor de drar ut på hjemmefester, og vi har folk som selger dette stoffet overalt. Og tro meg når jeg sier at ungdommene i dag vet hvor de skal henvende seg for å få en «chute» av «Emma» eller «Molly», som stoffet også blir kalt. Dette kan skje med ditt barn. Det skjedde med vårt barn!

– Vi har i ettertid fått vite at når du tar MDMA er virkningstiden mellom 30 og 60 minutter. For den som er nysgjerrig på stoffet, kan man tro virkningen kommer etter 15 min, og tar så flere doser når de ikke kjenner virkningen med en gang. Da kan all håp være ute, forteller Bratland på telefon. Hun vet ikke om dette var tilfellet med sønnen Haakon.

Onsdag formiddag hadde facebookinnlegget over 12.800 delinger og 18.000 reaksjoner. Kommentarfeltet flommer over av hjerter og støtteerklæringer.

– Jeg er helt målløs over den enorme responsen. Det er vanskelig å finne de riktige ordene ... Det oppleves godt at folk har et behov for å dele sin egen sorg, samtidig som det preger meg som sitter midt oppi min egen sorg. Jeg har grått mange ganger over hva andre forteller de har opplevd, sier Bratland.

Hun legger ikke skjul på at det har vært en belastning å gå ut med historien, men synes budskapet er for viktig til at hun kan holde det for seg selv.

– Det har vært mange tilbakemeldinger fra foreldre som takker for at jeg opplyser dem om farene ved MDMA, og som aldri hadde hørt om stoffet før dette. Hvis denne tragiske hendelsen gjør at noen takker nei til en «chute» eller en pille, så er det verdt å gå ut med historien.

Økning i Norge

Seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, Anne Line Bretteville-Jensen, sier til TV 2 at såkalt partydop som MDMA fortsatt er et relativt sjeldent fenomen i Norge, men spørreundersøkelser tyder på en svak økning i bruken.

– Dette er det selvfølgelig vanskelig å få sikre tall på fordi det er ulovlig, men vi har spørreundersøkelser og vi har vært ute på byen i Oslo og fått spyttprøver som viser hva folk har tatt. Da er det en del som rapporterer om bruk av MDMA, sier hun.

Jul i Svelvik

Nå venter en annerledes jul for familien Bratland. Mona beskriver at jula kommer, men gleden uteblir.

– Tiden etter Haakons dødsfall har vært grusom. Det er uvirkelig å være i en slik situasjon, og å måtte lære oss å leve livet på nytt. Jeg unner ingen å oppleve dette. I noen perioder er sorgen så stor at man nesten ikke får puste. Julen i år blir tonet ned, det er ikke mye å feire, men skal gjøre vårt beste, sammen med familien.

Kommentarer til denne saken