Torsdag klokken 16 ble den nye ordføreren presentert i Vestby kommune. Det blir Tom Anders Ludvigsen (Ap) som overtar ordførerklubba. Annette Mjåvatn (Ap) blir varaordfører. Det betyr at Ap får igjen for de gode valgresultatene man fikk for halvannen uke siden.

Stod igjen med tre alternativer

Høyre varslet tidligere på dagen torsdag at man hadde tre alternativer:

- Vi kan gå til borgerlig side, vi kan gå til et valgteknisk samarbeid med Ap og vi kan stå alene. Vi har diskutert saken under onsdagens styremøte. Vi har hatt mange sonderinger etter valget og det har vært mange møter, sa leder Hilde Feragen til Vestby Avis og ville ikke si hvilket av alternativene som er hovedsporet til Høyre.

Ble ikke enige

Trolig har de fem partiene (FrP, KrF, Miljøpartiet De Grønne, Bygdelista og Høyre) ikke klart å bli enige om hvem som skulle bli ordfører/varaordfører hvis de inngikk et samarbeid og fikk et borgerlig flertall. Dermed var det ikke så mange alternativer igjen for Høyre.

Allerede samme dag som valgresultatene ble klart, var det en litt resignert John Ødbehr (H).

- Selvsagt er jeg skuffet, sa ordfører John Ødbehr da valgresultatene dukket opp på skjermen og Høyre hadde blitt redusert til halvparten av mandatene de har hatt de siste fire årene og la til:

- Uansett er jeg stolt over å gi fra meg en kommune i ypperlig stand.

Valgresultatene og forhandlingene førte til at Høyre måtte velge alternativ to og dermed sitter Eirin Bolle (Bygdelista) og Bente Bakke (Miljøpartiet De Grønne) igjen uten å få noen ledende verv. Dette tross at de har sagt at de er blokkuavhengige og dermed har hatt muligheter til å forhandle om ordfører- eller varaordførerverv i beinharde forhandlinger. Nå må de nøye seg henholdsvis fire (Bygdelista) og to (Miljøpartiet De Grønne) mandater i kommunestyret.

Sagt på pressekonferansen

På pressekonferansen klokka 16 kom det frem at Høyre har blitt med på et valgteknisk samarbeid med Ap, SV, Sp og Venstre. Det betyr at kabalen for de neste fire årene er delvis lagt.

- Det var viktig for oss å ha et politisk flertall. Vi har ansvar for over 1100 ansatte i kommunen og trenger god forutsigbarhet. Innbyggerne vil få et god tjenestetilbud med den kombinasjon som sitter her, sier Ødbehr under pressekonferansen.

Tom Anders Ludvigsen fortalte litt mer om forhandlingene som til slutt kom i mål.

- Det vi har blitt enige om i dag er hvem som får ordfører og varaordfører og Høyre får noen ledere og nestledere i hovedutvalgene, sier Ludvigsen.

- All ære til Høyre som har kommet til den gode beslutningen som viser at de tar vare på innbyggerne i kommunen, sier SV sin ordførerkandidat Ronny Kjønsø på pressekonferansen.

Ødbehr ser nå frem til et godt samarbeid med Ludvigsen.

- Det er ordfører som setter dagsorden. For oss har det vært viktig å ha et godt forhold til ordfører og kunne løfte de sakene vi har på blokka, sier han.

Spillet om ordførerkjedet

Tom Anders Ludvigsen kunne fortelle at de to blokkene i Vestby begynte å snakke sammen da Miljøpartiet De Grønne takket nei til de rødgrønne.

- Ap gjorde et godt valg sammen med tre andre partiene. De fire partiene har blitt bedre og bedre, morsommere og morsommere, men vi fikk 17 mandater. Ikke 18. 18 som man trenger for å styre. Vi hadde et møte med Bente Bakke, men det stemmer ikke det som avisene har skrevet at vi ikke tilbød henne noe. Vi tilbød henne og Miljøpartiet De Grønne å få gjennomslag for hele programmet de har, men det holdt ikke. Vi tilbød ikke ordfører eller varaordfører. Da måtte vi spørre oss selv: Hva gjør vi nå? Hvor skal vi hente det rødgrønne flertallet? Vi henvendte oss til blokken. Først uformelle kaffekopper og så formelle møter, sier Ludvigsen.

Til slutt fant de rødgrønne løsningen hos Høyre. Og nå mener kommunestyrerepresentant Ronny Kjønsø at alle partiene og politikere har et ansvar de neste fire årene for å rydde opp litt i det politiske miljøet.

- Vi skal ta vare på hverandre. Vi skal få et annet politisk klima, sier Kjønsø og sier at han har lagt merke til mye fra bakerste rad i kommunestyresalen.

- Vi skal ta våre på en eks-ordfører og ta vare på hverandre.