Gå til sidens hovedinnhold

Sjekk synet til skolestart

Artikkelen er over 9 år gammel

Skolestart handler ikke bare om innkjøp av sekk og penal. Skal ungene lære godt, må de se godt. Foreldre oppfordres nå til å starte skoleåret med en synstest for sine barn.

På vegne av Specsavers Optikk har Norstat gjennomført en undersøkelse blant foreldre til barn i alderen 5-12 år, hvor over halvparten svarer at de har tenkt at barnet deres kan ha dårlig syn. Likevel svarer 64 prosent at de ikke har besøkt optikeren for en synssjekk.

– Barn kan slite lenge med dårlig syn, uten at det oppdages. En enkel synstest hos optiker kan derfor være en god investering, mener optiker Gjermund Graver i Specsavers Lillestrøm.

Barn har en utrolig evne til å tilpasse seg alle situasjoner, også dårlig syn. Det kan derfor være vanskelig å fange opp uten å foreta en synstest ved hjelp av teknisk utstyr som en optiker har. Forskning konkluderer med at godt syn er en viktig nøkkel for læring og god konsentrasjon.

– Dette vet tydeligvis foreldrene også. Hele 93 prosent av foreldrene i undersøkelsen mente at dårlig syn i meget stor grad eller stor grad, påvirker barns prestasjoner i skolen. Jeg håper derfor at langt flere besøker optikeren sammen med barna sine, sier optiker Graver.

I den ferske undersøkelsen kommer det også frem at kun en av tre har tatt med barnet sitt til en synstest hos en optiker.

– Vi ønsker spesielt alle unge skolestartere hjertelig velkommen til å få tatt en synstest i ukene fremover. Synssansen står for hele 80 prosent av våre sanseinntrykk så det kan være en sjekk av stor betydning, sier han.

Tips til deg som lurer på om barnet ditt ser dårlig:

1) Lærevansker: problemer med konsentrasjon, klarer ikke å sitte stille.

2) Lesevansker: leser sakte, hopper over eller gjentar linjer, husker ikke teksten som akkurat er lest, blander d og b, n og u, og p og q, og bruker fingeren for å følge linjen.

3) Skjeling: lukker det ene øyet under lesing, eller klager over dobbeltsyn.

4) Fysiske symptomer: hodepine, spesielt i pannen og bak øyenen, trøtte og såre øyne.

5) Motoriske symptomer: problemer med mottak og kasting av ball, balanseproblemer og svimmelhet.

6) Utfordringer: myser eller holder hodet skjevt ved tv-titting.