– Denne elgen har nok hatt det grusomt

Denne elgen har fått koldbrann etter å ha spist gress med meldrøye.

Denne elgen har fått koldbrann etter å ha spist gress med meldrøye. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

En avmagret elg med koldbrann måtte nylig avlives i Son. Sopp som finnes i gress og åkre får skylden for de grufulle lidelsene dyret har hatt.

DEL

Slik deler du abonnementet ditt med andre i husstanden!

– Ja, denne elgen har nok hatt det helt grusomt i noen uker, sier Vidar Holthe i Viltforvaltningen i Vestby kommune til Moss Avis.

25. juli ble en ung elg funnet og avlivet i nærheten av golfbanen i Son. Viltforvaltningen i Vestby ble kontaktet av en ansatt på golfbanen som trodde at elgen hadde brukket et bakbein.

– Denne elgen har fått i seg gift fra meldrøye når den har spist,. Det gjør at blodårene trekker seg sammen og blodtilførselen stopper opp. Elgen hadde dermed utviklet koldbrann, og har mistet 20 centimeter av det ene beinet, sier Holthe.

Giften fra meldrøye påvirker spesielt de ytre og perifere blodårene, og kan stoppe blodtilførselen lengst nede på beina og til ørene. Når vevet dør sprer koldtbrannbakterier seg, og setter i gang en livsfarlig forråtnelse.

Dette rammet den unge elgen i Son. På venstre bakbein var kloven og alle ledd nede i foten råtnet vekk og hadde falt av. Det hadde også deler av ørene. Elgkvigen måtte derfor tråkke på leggbeinet.

– Elgen var veldig mager, så den har nok vært syk i flere uker, tror Holthe.

Denne elgen har fått koldbrann etter å ha spist gress med meldrøye.

Denne elgen har fått koldbrann etter å ha spist gress med meldrøye. Foto:

Finnes i hele landet

Årsaken til forgiftningen er soppen meldrøye som vokser i akset på korn og på enkelte gressarter. Soppen danner giftige, svartfiolette, hornaktige utvekster. Problemet er størst etter perioder med mye fuktig vær, og i korn som ikke sprøytes med sprøytemidler, forteller viltforvalteren.

–Meldrøye er et begrenset problem, men det finnes over hele landet. Soppen finnes kun i gress og korn som har modnet. Det er for tidlig i kornsesongen til at kornet har modnet, så denne elgen har nok fått soppen gjennom gress, sier Holthe til Moss Avis.

Han forteller at det er større risiko for meldrøye i økologisk korn fordi bonden ikke bruker soppmiddel. Likevel vil det være vanskelig å gjøre noe med soppen fordi den også finnes i gress og korn som vokser vilt.

Holthe mener at husdyreiere ikke bør være bekymret. Husdyr spiser ofte gresset på et tidligere stadium enn elg, da har ikke plantene rukket å modnes skikkelig og soppen er ikke farlig. Maten husdyr spiser er også mer kontrollert av bonden.

Unge er mer utsatt

Da viltforvalteren dro ut til Son for å undersøke elgen, var det liten tvil om at dyret hadde koldbrann. Elgkvigen stinket av forråtnelse og det hadde flere tydelige tegn på sykdommen. Tidligere har Holthe sendt elger med tilsvarende symptomer til veterinærinstituttet, men i dette tilfellet mente han at det ville vært bortkastet.

– Koldbrannen kan ikke forebygges, og hvis dyr eller mennesker får lidelsen må de amputere. Elger klarer seg ikke uten et bein eller en klov, og da må de avlives, sier viltforvalteren

Holthe forteller at Vestby hadde et tilsvarende tilfelle i 2015, og tre tilfeller i 2013. I 2013 måtte to tvillingkalver avlives, mens elgkua var like frisk.

Ifølge Kjell Handeland, vilthelseansvarlig og veterinær ved veterinærinstituttet, er unge elg og kalver mer utsatt for å få koldbrann av soppen. Dette skyldes at eldre elg ofte har vært borti mindre doser tidligere, og da har leveren opprettet mekanismer slik at de tåler giften bedre.

Sulter ihjel

– Det er ikke et stort problem at elg blir syke av meldrøye. Det har nok vært 50-60 elg de siste 15 årene, sier Handeland.

Ifølge Handeland har denne elgen blitt rammet svært tidlig i sesongen, det er stort sett i august og i september at disse elgene blir funnet.

– Det har nok vært noen smertefulle uker for elgen, spesielt i beinstumpen. Den delen av beinet og ørene som er råtne er følelsene borte, men prosessen har nok gjort vondt, sier veterinæren.

– De elgene som blir oppdaget blir avlivet av dyreveldferdårsaker. Alternativet er at dyret sulter ihjel, sier Handeland.

Denne elgen har fått koldbrann etter å ha spist gress med meldrøye.

Denne elgen har fått koldbrann etter å ha spist gress med meldrøye. Foto:

 
 
 
 
 

 

 

Artikkeltags