Gå til sidens hovedinnhold

Tar et oppgjør med fortiden

Artikkelen er over 8 år gammel

Helene Rask gir ut bok og tar et grundig tilbakeblikk på livet som var i ferd med å ta knekken på den tidligere glamourmodellen.

VESTBY: Det er en varm og vindfull dag tidlig i mai måned. Fuglene har kommet tilbake til landet langt i nord og kvitrer om at våren er kommet. Forventningene er høye når Vestby Avis skal møte Helene Rask på en kafé i Vestby, glamourmodellen som med sitt struttende brystparti kapret oppmerksomheten fra begge kjønn da hun åpnet dørene inn til det glamorøse modell-livet i beste sendetid på TV.

Inne på kafeen sitter hun, ikledd jeans, skjorte og en blåmønstret jakke. Håret er pent oppsatt og rundt halsen henger et kors. Borte er de utfordrende klærne, den rosa leppestiften, den tunge sminken og det rufsete blonde håret. Helene Rask er blitt den hun egentlig er, Anne Helene Rask Arnesen.

Gir ut bok

I slutten av mai lanseres boken «Ingen skam å snu». Her tar Helene Rask et oppgjør med seg selv og livet som gjorde henne både deprimert og skamfull. Hun har brukt to år på prosjektet. Det har vært en form for terapi og er blitt en advarsel mot å la seg blende av rampelyset.

– Boken er veldig nær og har gitt meg muligheten til å finne tilbake til meg selv, sier Helene.

Glamourlivet var i følge Rask både overfladisk og meningsløst. Hun ser nå at det og hele tiden skulle se bra ut og være tynn, var en dyr pris å betale i forhold til livskvalitet og selvutvikling.

– Jeg mistet meg selv i den prosessen og har brukt lang tid på å lande, sier hun.

Rask hoppet av hele glamourstyret da hun var på topp. At hun gav seg, skapte mange reaksjoner og forvirring både blant folk i bransjen, men også hærskaren av unge jenter som hadde fått et nytt forbilde. Men Helene hadde fått nok og følte at livet ikke lenger hadde noen substans.

– Det som ble vendepunktet mitt, var den dagen jeg fikk en e-post fra en jente på tolv år. Hun begynte e-posten med setningen «Til mitt store forbilde», og skrev at hun gjerne ville bruke konfirmasjonspengene sine til å få seg silikonpupper. Hun lurte på om jeg kunne se på bildene hennes og vurdere om hun hadde noen sjanse i modellbransjen. Da vred det seg i sjelen min, forteller Helene Rask.

Det var da Helene først skjønte hvor stor glamourverdenen hadde blitt og hvor mye dette betydde for unge jenter.

– Jeg var blitt et forbilde for det unaturlige og det overfladiske. Det var et slag i ansiktet, og jeg innså for første gang hvilken enorm påvirkning jeg hadde på andre, sier 32-åringen.

– Angrer du på valgene du har tatt?

– Det er vanskelig å si at jeg angrer fordi det har jo gjort meg til den jeg er i dag og gitt meg mange erfaringer, men samtidig er det mange erfaringer man godt skulle vært foruten.

Vanskelig å gi slipp

Etter at Rask hoppet av glamourkarusellen begynte hun på gartnerskolen. Hun ville gjøre noe helt annet og få bena på jorda og redde seg selv.

– Noen går på rusavvenning, men jeg måtte på oppmerksomhetsavvenning. Det var helt forferdelig, og jeg tuller ikke når jeg sier at jeg hadde abstinenser med løsnegler. Jeg gråt og gråt, og det var en helt merkelig følelse, sier Helene.

Hun forteller at figuren Helene Rask var skapt ut i fra noe hun ønsket å være, men ikke egentlig var. En ungdomsfantasi om å bli kjent og få oppmerksomhet, i mangel på oppmerksomheten hun manglet som barn. Som én av åtte søsken, vokste Helene opp med drømmen om å bli sett. Hun forteller om en tøff barndom.

– Jeg drømte meg alltid ut av hjemmet, og ville bare bli sett og være meg. Hva er det som skjer på innsiden når man føler seg oversett? spør forfatteren Helene Rask.

Motivasjonen til å skrive boken har hun hentet fra forskjellige epoker i barndommen og valgene hun tok i tenårene. Fra å være på det ene ytterpunktet til det andre, har Helene som voksen klart å finne balansen i sitt eget liv.

– Jeg har måttet gå den veien for å fortelle min historie. Det så ut som om vi levde perfekte liv, men sannheten var at på innsiden var jeg bånn ulykkelig. Først nå er jeg på det lykkeligste jeg har vært, forklarer Rask.

Hun synes det er trist at det overfladiske får så mye plass i media. Helene Rask håper at hennes egen historie kan være med på å avkrefte myten om at glamourlivet er veien å gå.

– Det finnes ingen enkel vei til lykke og suksess, man må jobbe og stå på. Jeg håper å kunne inspirere andre til å være den beste de kan bli, sier Helene som altså selv har opplevd baksiden av medaljen.

Føler et ansvar

Det som har tynget forfatteren over lang tid, er samvittigheten og ansvarsfølelsen overfor unge jenter. Derfor vil hun fortelle at hun tok feil. Oppmerksomheten og statusen hun tidligere søkte, bygget henne ikke opp, men var med på å ødelegge og forderve både selvtillit og selvfølelse. Glamourlivet var gjennomsyret av sjelelig og kroppslig korrupsjon. Rask ønsker ikke at unge jenter skal utsettes for det samme.

– De gikk til sengs med Helene Rask og våknet med Anne Arnesen, sier hun fleipete, men alvoret bak er tydelig.

Boken, som kommer ut i slutten av måneden, er i følge forfatteren en ekte og ærlig bok om tro, håp, kjærlighet og et liv i balanse.

– Jeg er både redd og spent. Jeg har aldri før følt meg så naken, selv om jeg har vært det mange ganger, sier Helene spøkefullt. Helene Rask er blitt voksen, og sier hun har lært å være ærlig med seg selv. Hun har brukt tid på å finne andre kvaliteter ved seg selv og vet nå at styrken og den indre kraften er tilstede.

– Det er sykt deilig å forstå at det ikke er noen skam å snu. Jeg har vært på nippet til å legge ned bokprosjektet flere ganger, men da har jeg sett Pippi Langstrømpe for meg når hun sier «Dette har jeg aldri gjort før så dette klarer jeg helt sikkert», avslutter Anne Helene Rask Arnesen.

Kommentarer til denne saken