Josef Yohannes ga aldri opp og har etter hvert hatt stor suksess med tegneseriefiguren The Urban Legend. Nylig ga han råd til ungdomsskoleelever i Vestby.

Det skjedde tidlig på fredagsmorgenen og elevene lyttet nøye da Josef Yohannes fortalte sin historie på en drøy halv time. Til slutt oppsummerte han det hele med et par klare anbefalinger til elevene.

– Lykke til i livet, jobb hardt, lytt på lærerne og ikke mobb hverandre, var budskapet hans.

Ingen fasit

Josef hadde da tatt med seg skoleelevene på hans fantastiske reise fra starten av og til da han for alvor slo gjennom som tegneserieforfatter og med superhelten The Urban Legend – som virkelig har tatt mange land med storm.

– Å lage en superhelt finnes det ikke noe fasitsvar på. Jeg brukte tre-fire måneder på å skrive mitt første utkast, men siden jeg ikke kan tegne måtte jeg få noen andre til å gjøre den jobben. Det var stor interesse rundt dette. Ulike tegnere fra hele verden meldte seg, fortalte Josef Yohannes til de drøye 70–80 elevene som satt musestille og fulgte nøye med på hans presentasjon og bilder som kom opp på skjermen.

Mørkhudet superhelt

Etter hvert kunne han gi ut sin første utgave i to norske butikker. En smal start. Tilbakemeldingene var også blandet. Noen syntes The Urban Legend var bra, andre likte det ikke.

– Jeg fikk en del hat-meldinger. Det gikk på at jeg ikke kunne ha en mørk superhelt når alle svarte er kriminelle..., sier han og forteller hvordan han løste det hele: – Det skal jo ikke spille noen rolle om helten er gutt eller jente, høy eller lav og jeg svarte kritikerne med å gjøre superhelten min enda svartere, sa foredragsholderen og det kom latter fra salen.

Det var i 2012 han fikk den første snarveien inn i USA og fikk slått gjennom for alvor. Det skjedde under COMIC-CON 2012. Flere ville bli på laget til Urban Legend og i 2013 våknet også Hollywood. Det ble snakk om å lage film og TV-serier. I Norge reiser Joses Yohannes rundt og hans tegneseriefigur har blitt en del av norsk skolepensum. Fredag var altså turen kommet til Vestby bibliotek.