Hardtslående historier om rusmisbruk

Slo fra seg: Jeanette får ut frustrasjonen gjennom boksing. Under foredraget måtte boksehanskene frem for å lette på trykket.

Slo fra seg: Jeanette får ut frustrasjonen gjennom boksing. Under foredraget måtte boksehanskene frem for å lette på trykket. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Elevene på Vestby ungdomsskole fikk høre den sterke historien til Øivind og søsteren Jeanette.

DEL

– Når jeg var på deres alder, sånn 13–14 år, begynte jeg å interesse meg for festing. Det ble fort drikking hver eneste helg. Det tok ikke lang tid før jeg prøvde hasj for første gang, Det burde jeg aldri ha gjort.

Slik begynner Øivind Flagstad sitt foredrag sammen med søsteren Jeanette om hvordan hans rusmisbruk ødela for både ham selv og familien.

Fotball med Carew

Som ung var Øivind et lovende fotballtalent som spilte kamp eller trente fem ganger i uken.

– Jeg var ganske god og ble tatt ut til et talentutviklingsprosjekt der blant annet fremtidig landslagsspiller John Carew var med.

Etter hvert tok festing, alkohol og hasj over mer og mer av både skoledagene og fritiden. På videregående begynte han med tyngre narkotiske stoffer.

Søsteren Jeanette som han har skrevet bok sammen med fortalte om hvor tungt det har vært å ha en rusmisbruker som bror og hvilke konsekvenser et har fått for ham og for familien.

– Øivind var som alle andre ungdommer, han hadde store drømmer for framtiden'. Men han valgte rusen og fikk ikke oppfylt noen av dem. Det virker som at elevene tok historiene inn over seg, sier hun.

Les også: – Dette kan skje absolutt alle familier

Søsken: Rusmisbruket til Øivind ødela forholdet til søstern Jeanette i 20 år. Nå jobber han med å bli nykter og sammen har de skrevet bok.

Søsken: Rusmisbruket til Øivind ødela forholdet til søstern Jeanette i 20 år. Nå jobber han med å bli nykter og sammen har de skrevet bok. Foto:

Slår fra seg

Jeanette bærer på mange sterke følelser og dårlige minner fra mange år med en rusmisbruker i familien. Frustrasjonen har hun fått ut gjennom å trene boksing. Under foredraget må hun ta en "runde i ringen" med broren.

– Oh shit, løp det unisont fra salen da Jeanette under foredraget henter frem boksehansker og sparringsutstyr.

Fullsatt: Både 8., 9. og 10. trinn på Vestby ungdomsskole fikk høre foredraget.

Fullsatt: Både 8., 9. og 10. trinn på Vestby ungdomsskole fikk høre foredraget. Foto:

Forebyggende

Rektor Marianne Thorvaldsen sier til Vestby Avis at ekte historier er en viktig del av et forebyggende arbeidet.

– Timingen passer veldig godt. Nå som det går mot sommer og lengre kvelder blir mange ungdommer mer fokusert på festing. De unge må lære gode holdninger og kunne takke nei til rusmidler. Å høre slike historier gjør dypt inntrykk, sier hun.

Les også: Refleksjoner rundt boka

Artikkeltags