Gå til sidens hovedinnhold

Villa Vestby ble rundlurt av kunde

Artikkelen er over 5 år gammel

Nå går denne butikken på storsenteret ut og advarer mot svindlere i Follo.

Butikkdriver Evy Thune på Villa Vestby forteller at det var tirsdag de ble lurt for 1300 kroner av en person som kom til kassa og ville veksle en del penger.

- Jeg står jo ikke frem i avisen for å fortelle hvor teite vi var, men jeg ønsker å advare andre, sier Thune, som sier at butikkene på storsenteret før har sendt ut advarsler til hverandre om kunder som driver svindel gjennom å veksle penger med butikkene.

- Denne mailen hadde ikke vår ansatt fått med seg, men dette kunne skje hvem som helst, sier Thune.

Ble svindlet

Hun forteller at en mann av utenlandsk opprinnelse i 40-50-årene ville veksle til seg en 200-lapp mot to 100 kroner-sedler. Mannen skal da ha sett at Villa Vestby hadde en del penger i kassa og manglet veksel. Han lurte på om de ikke ville veksle litt mer. Og det gikk butikken med på.

- Da vår ansatte skulle telle opp hadde hun bare 3900 kroner og skulle ha 4000 kroner. Hun påpekte dette for mannen, som ba om å få telle opp. Det gjorde han veldig fort og uten at vår ansatte la merke til noe unormalt. Han la så til en 100-lapp og sa at vår ansatte hadde riktig. Da hun skulle telle opp kassa på slutten av dagen manglet det 1300 kroner, sier Thune, som tror at svindlerne prøver seg litt ekstra nå i jula.

- Det er mye å gjøre for butikkene, vi mangler til stadighet veksel og mange av oss har det veldig travelt. Da er det lettere å gjøre feil, sier hun.

Vil anmelde saken

Evy Thune sier onsdag at hun har informert senterleder Christin Werge Johansen om saken og at hun kommer til å levere inn en anmeldelse til Follo politidistrikt i løpet av dagen. Hun ber andre butikkdrivere om å passe ekstra på og heller si nei til å veksle penger.

Flere skal ha opplevd lignende i Follo politidistrikt dette året. Jernia i Askim har også blitt utsatt for vekslesvindel i år. I den forbindelse gikk politiet ut med noen råd

– Vi hadde noen lignede saker tidligere i år, men jeg har ikke hørt om at lignende triks har blitt brukt i det siste. Disse folkene er veldig flinke og det er ikke lett å få med seg hva de gjør, sier overbetjent ved Indre Østfold politistasjon, Per Fjeld, til Smaalenenes Avis i mai.

Han forteller at det ikke er lett å oppklare slike saker. Særlig hvis politiet ikke har en god personbeskrivelse eller andre bevis.

– I slike saker bruker svindlerne stort sett samme fremgangsmåte. Det begynner veldig enkelt, så blir det verre og verre å følge med. Det er viktig at selgere blir ferdig med hver transaksjon man gjør. På den måten blir ikke ting blandet sammen, og da er det lettere at alt blir riktig, sier Fjeld.

Vestby Avis har forgjeves søkt Follo politidistrikt og senterleder Christin Werge Johansen på Vestby Storsenter for en kommentar onsdag ettermiddag.

Kommentarer til denne saken