– Vi må holde minnene levende i hjertene våre

Torbjørn Røe Isaksen hedret orlogskaptein Trond André Bolle i sin tale.

Torbjørn Røe Isaksen hedret orlogskaptein Trond André Bolle i sin tale.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen hedret falne Trond André Bolle.

DEL

Klikk her for å følge Vestby Avis på Facebook!
Klikk her for å følge Vestby Avis på Twitter!

Flere hundre mennesker var til stede i minneparken i Vestby da bautaen over lokale personer som har falt i krig etter 1945 ble avduket av statsråd Torbjørn Røe Isaksen. Ildsjel og leder av Vestby Forsvarsforening, Kjell T. Olsen, var strålende fornøyd og fikk da også fortjent honnør for den enorme jobben han har gjort i forkant av seremonien.

Ikke bare et minnesmerke

Æresvakter og musikk av Ås og Vestby Musikkorps innledet den time lange seansen. Kjell T. Olsen ønsket velkommen og sendte ordet videre til Kunnskapsminister Røe Isaksen.

– Dette er ikke bare et minnesmerke, dette er et symbol. Det står noe igjen. Vi feirer at det er 200 år siden vi fikk vår egen grunnlov, og veien har vært lang og kronglete, sa statsråden.

Han minnet om at det fortsatt kriges rundt i verden og at unge mennesker må bøte med livet.

– Dagen i dag, den 8. mai er dagen da demokratiet seiret over nazismen, dagen da freden seiret, påminte Torbjørn Røe Isaksen. Vel vitende om at tusenvis av mennesker har mistet livet og like mange sliter med sår som aldri gror igjen.

– Vi må holde minnene levende i hjertene våre, sa han.

Må ikke bli en sovepute

Ordfører John Ødbehr sa vi har levd 200 år i et fritt land.

– Vi bor i verdens beste land, men det må ikke bli noen sovepute, formante han.

– Friheten har kostet. Mange mistet sine nærmeste, det være seg en far eller mor, datter eller sønn. Vi er et forbilde for mange land, men mange av våre soldater har mistet livet. Vi er stolte av disse soldatene. Jeg vil samtidig takke alle som har bidratt til dette monumentet som vi har fått her i dag og jeg vil hedre Trond André Bolle med ett minutts stillhet.

SE BILDER FRA MINNESEREMONIEN HER!

Etter at Eirin Stuhaug Bolle og Lewi Bergerud hadde fremført Stingmelodien «Fields of Gold» på vakreste vis, fortalte Kjell T. Olsen kort om de 17 fra Vestby som falt som et resultat av krigen i Norge.

Etterlatte etter falne og en veteran som overlevde de verste terrorhandlinger og konsentrasjonsleire var for øvrig blant gjestene under seremonien i minneparken torsdag.

Fikk ros for seremonien

Kommandørkaptein Tom Robertsen holdt en gripende tale over sin gode venn Trond Andre Bolle, kveldens følelsesmessig sterkeste øyeblikk. Han tok til tårene og fikk problemer underveis med å få frem ordene.

– Det er godt å se at alle kan vise følelser, for det var det mye av her i dag, mente ordfører Ødbehr.

Enken etter Trond Andre Bolle synes seremonien i Grøstadparken var flott, det samme inntrykket fikk vi av sønnen Håkon, nå 14 år.

Og som sagt, seremonimester Kjell T. Olsen fikk fortjent ros fra alle kanter før forsamlingen forflyttet seg fra sentrum og opp til prestegården hvor man hadde lagt opp til ytterligere to timers markering i forbindelse med frihetsdagen som nå er blitt like mye veterandagen for falne etter andre verdenskrig.

Les også:

Trond vil aldri bli glemt!
Nå blir det statue!

Artikkeltags