OSLO/FOLLO: Mange pendler til hovedstaden for å jobbe eller gjøre noe morsomt på fritiden, og i dag kom et helt nytt tilbud som vil gjøre det enda morsommere å være Oslo-pendler.

Din Bybil, som er levert av NSB og danske GreenMobility, er Norges første såkalte «fri flyt» bildelingstjeneste. De 250 bybilene er plassert i Oslos gater, og er klare til bruk. Din Bybil-appen viser til enhver tid hvor det står en ledig bil. Du låser opp bilen med appen og kan kjøre hvor som helst. Når turen er over, parkerer du innenfor sonen, og du betaler for minuttene du har kjørt. Parkering er gratis.

– Dette er en stor dag for oss. Din Bybil er en viktig brikke i NSB-konsernets satsing på å tilby kundene reiser hele veien fra dør til dør, ikke bare til og fra stasjonen eller holdeplassen, sier Synne Homble, konserndirektør for Mobilitet og Reiseliv i NSB-konsernet.

– NSB-konsernet omfatter fra før både tog og busselskapet Nettbuss, og nå fornyer vi konsernet og utvider med nye kundevennlige løsninger. Vi ønsker å bidra til at det skal bli lettere å klare seg uten egen bil, fortsetter Homble.

 

Vil bidra til færre biler

Et eget selskap, NSB Bybil AS, er dannet for å drifte bybilene. Daglig leder i NSB Bybil, Espen Dyb Løvold, sier de skal gjøre sitt beste for at Din Bybil blir et positivt miljøbidrag til byen.

– Vi vil lage en bildelingstjeneste som Oslofolk elsker. Mange bruker bare bilen sin en gang iblant. Vi vil gjøre det enklere for folk å kvitte seg med bilen, og heller kombinere kollektivtransport med Din Bybil når du trenger det. Hvis vi lykkes blir det færre fossilbiler og bedre plass i byen vår, sier Espen Dyb Løvold.

 

Slik fungerer det

Bilene er den nyeste modellen av Renault Zoe. For å leie Din Bybil betaler du fem kroner minuttet, 749 kroner for én dag, eller 1 499 kroner for 1200 minutter i måneden.

Parkering, strøm og forsikring er inkludert. Din Bybil har ansvars- og ulykkesforsikring, samt kasko- og tyveriforsikring. Du kan melde inn skader du finner på bilen før du starter turen.

Parkeringssonen dekker Ring 3 og litt til. Du kan parkere innenfor sonen på alle offentlige parkeringsplasser som ikke har tidsbegrensning, deriblant beboerparkering, samt på «Hotspot» parkeringsplasser.

Hotspots, som er reserverte parkeringsområder med lademuligheter, finner du ved Vulkan, Vika, Filipstad, Fornebu, Nydalen, Schweigaardsgate, Paleet, Byporten og Colosseum. NSB jobber med å etablere flere hotspots.

Appen heter «Din Bybil» og kan lastes ned gratis i App Store eller Google Play. Du registrerer førerkort og betalingskort i appen, og når alt er godkjent har du tilgang til 250 biler med mobilen.

NSB-konsernet ser også på muligheten til å tilby samme eller liknende tjenester andre steder i Norge etter hvert.