Både værgudene og sommeridyllen i Hvitsten spilte på lag da årets seilskole i regi av Hvitsten Seilforening startet tirsdag.

– Her handler det om å ha det gøy

Samlingen arrangeres for 13. gang, og for å være med trenger du ikke ha noen kunnskaper om seiling fra før.

– Her handler det først og fremst om å ha fine dager fylt med morsomme aktiviteter, forteller nestleder i Hvitsten seilforening, Brita Linnestad.

Hun har vært nestleder i ett år, og hun forteller at det er et populært arrangement. I år har de 34 barn og ungdom mellom 8–14 år som er påmeldt. Grunnet koronarestriksjoner har de ikke kunnet hatt så mange med som de kunne ønske.

– Påmeldingen gikk veldig raskt og plassene ble fylt opp på under et døgn, forteller Linnestad.


– Det beste er at jeg faktisk har lært meg å seile

Det var et yrende liv på stranda av foreldre deltagere, småsøsken og instruktører da Vestby Avis gjestet samlingen. Her er det strandvakt og bryggevakt som har løpende kontakt med alle fem ribb-båtene via VHF. De følger nøye med alle de ivrige seilerne som er ute på sjøen. Noen padler kajakk, mens andre prøver seg på optimistjolle, noen er ute med større seilbåter og andre trener på å seile med en Feva.

Alle kan ikke være ute samtidig, og Thomas Viksaas Biermann (13) som Vestby Avis møtte på, hadde tatt seg en pust i bakken.

Thomas (13) forteller at han er med for første gang.

– Hvorfor er du med på seilsamling i år?

– Jeg har lenge hatt lyst til å seile. Jeg har sett på andre som har seilt ved flere anledninger, men det er første gang jeg forsøker selv, sier han.

– Er du fornøyd med dagen så langt?

– Ja, jeg har lært masse om seilteknikk og det beste er at jeg faktisk har lært meg å seile. Nå har jeg allerede fått prøvd meg flere ganger ute på sjøen og det er så spennende, forteller Thomas.


– Båten holdt på å gå rundt, men det var bare gøy

Seilsamlingen er også et sted hvor man kan treffe nye venner. Det er Marie Louise Beisland-Thorell (10) og Ellen Hasle Aale (10) et godt eksempel på.

– Vi to kjente ikke hverandre fra før, men nå har vi blitt gode venner, forteller Marie Louise og ser på Ellen som nikker bekreftende.

De er begge på hyttene sine i Hvitsten og begge elsker å seile. Det har også blitt kullseiling.

– Båten vår holdt nesten på å gå rundt. Vi skulle egentlig bare være to i båten, men så ble vi tre. Da ble båten litt tung, så baugen kom nesten helt under vann, men vi klarte oss akkurat, forteller Ellen.

– Var det skummelt?

– Nei, det var bare kjempemoro, utbryter Marie Louise som bekrefter at de har lært hva de skal gjøre i slike situasjoner.


– Det gikk i et rasende tempo

Ellens storesøster, Ida Hasle Aale (12) har vært med på seilsamling flere ganger.

– Dette er fjerde gangen jeg er med og det er så gøy.

– Hva er det som er det som er så gøy?

– Det er å treffe nye venner og det at jeg lærer noe nytt hver gang jeg er med. Nå har jeg forsøkt å seile Feva-jolle for første gang, og det gikk i et rasende tempo, forteller hun.

Linnestad forklarer at en Feva er en tomannsjolle som krever at man har seilt litt fra før.

– Det er mye å passe på og det går i et forrykende tempo. Vi har rekruttert flere av våre egne ungdom, som har tatt instruktørkurs og kurser deltagerne, forteller Linnestad.


– Fin mulighet som hele familien kan være med på

Leder for Hvitsten Seilforening, Trond Mæhlum, er fornøyd med dagen. Han er padleinstruktør og en av dem som har vært med i seilforeningen i lang tid. Selv bor han i Hvitsten.

– Det som er fint er at her kan øvrig familie være med, og det blir derfor også en hyggelig sosial samling. På andre kurs sender man gjerne bare barna, men dette blir noe man kan gjøre sammen som en familie. I tillegg har vi også verdens fineste krabbeløpsbane. Den har allerede vært i bruk flere ganger, forteller Mæhlum.

Han bekrefter at det er spesielt godt i år at man kan samles litt flere etter halvannet år med strenge koronarestriksjoner.

SE STORT BILDEGALLERI HER:

Bildeserie

Se hvem som deltok på seilsamling i Hvitsten