ØB: – Jeg er sjokkert over at en jernbanelinje som tok 13 år å bygge, og kostet 36,8 milliarder kroner, ikke fungerer.

Det sier ordfører i Nordre Follo, Hanne Opdan (Ap) til Østlandets Blad, etter at Follobanen torsdag ble stengt, foreløpig på ubestemt tid.

– For mange reisende/pendlere er det rett og slett uholdbart når togene ikke går som forutsatt, fortsetter ordføreren.

Opdan forteller at hun torsdag har vært i kontakt med regjeringen om saken, hvor hun skal ha fått bekreftet at samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) følger utviklingen tett.

Hun etterlyser også svar fra Bane Nor.

– Jeg har tatt initiativ til et møte med Bane Nor om situasjonen, og forventer å få til et møte innen kort tid.

Stengt

Stengingen skjer i kjølvannet av at en strømkabel i tunneltaket i Blixtunnelen på mandag falt ned, og kom i kontakt med et tog i tunnelen.

Pressevakt Olav Nordli i Bane Nor uttalte til NTB at de nå ser seg nødt til å kontrollere begge tunnelløpene for å sørge for at noe lignende ikke skjer igjen, og at det foreløpig er ukjent hvor lang tid arbeidet vil ta. I mellomtiden vil togene kjøre gamle Østfoldbanen mellom Ski og Oslo.

Områdedirektør i Bane Nor, Lars Berge, unnskyldte på vegne av Bane Nor, torsdag.

– Dette er svært beklagelig og uheldig for de reisende, men før vi har situasjonen under kontroll, kan vi ikke tillate at det kjøres flere tog gjennom tunnelen, sier Berge.

Pendlerforeningen fortviler

Leder av Pendlerforeningen i Indre Østfold, Ronny Aukrust, har gjentatte ganger blitt intervjuet i forbindelse med trøbbel på Follobanen.

Til ØB lufter han igjen sin frustrasjon.

– Dette skaper en sterk forringing av reisen for disse passasjerene gjennom betraktelig økt reisetid, mindre komfort, større fysisk og psykisk belastning, og langt mindre forutsigbarhet i reisen. Når det i tillegg er slik at denne belastningen alltid legges på de samme passasjerene, så skaper dette stor frustrasjon, sinne og mangel på tillit til kollektivreiser fremover.

Han får støtte fra gruppeleder for SV på fylkestinget i Viken, Balder Alvær Olafsen.

– Dette går ikke! Nordre Follo er tog-kommunen. Veldig mange må bruke toget til jobb. Nok en gang kastes pendlere ut i uvisshet, sier han til ØB.

– Jeg forventer at Bane Nor rydder opp og sikrer at dette ikke skjer igjen, fortsetter han.