Regjeringen åpner for reiser til regioner med akseptabelt smittepress i Island, Finland og Sverige

ÅPNER OPP: Det blir nå lov til å reise til områder der smittepresset er akseptabelt i alle land i Norden. I Sverige er det kun Gotland som man kan reise til foreløpig.

ÅPNER OPP: Det blir nå lov til å reise til områder der smittepresset er akseptabelt i alle land i Norden. I Sverige er det kun Gotland som man kan reise til foreløpig. Foto:

Av
DEL

Fra 15. juni kan nordmenn reise på ferie til alle land i Norden, men bare til områder der smittepresset er akseptabelt, varsler statsminister Erna Solberg (H).

For Sverige er det i dag bare Gotland som tilfredsstiller kravene.

– Jeg er klar over at dette er en stor skuffelse for noen. Men restriksjonene er basert på objektive kriterier som er like for alle, sier Solberg.

Regjeringen advarer også mot reiser til København. Situasjonen skal vurderes kontinuerlig, og kartet over tillatte områder vil bli oppdatert minst hver fjortende dag, sier helseminister Bent Høie (H).

– Jeg håper at andre områder i Sverige snart har en smittesituasjon som åpner for reiser til disse, sier han.

Oversikten over områder som ikke oppfyller reisekriteriene, skal oppdateres minst hver 14. dag.

Innreiserestriksjoner og karantenetiltak vil innføres på nytt, dersom det oppstår ny smittespredning i en region som i dag oppfyller kriteriene. Motsatt vil grensene også kunne åpnes til regioner som etter hvert kan komme til å oppfylle kriteriene.

Kriteriene for å fjerne reiserestriksjonene fra Norge til de nordiske landene omfatter blant annet antall smittede i forhold til folketall, antall innleggelser på intensivavdelinger og hvor stor andel som tester positivt.

Det dreier seg også om testregimer og systemer for smittesporing og informasjon.

Helseminister Bent Høie (H) sier at flere av regionene i grensetraktene til Sverige er svært nære på å komme inn på listen over godkjente regioner, mens Helsedirektoratets direktør Bjørn Guldvog på fredagens pressekonferanse slo fast at Bohuslän, der for eksempel Strömstad befinner seg, ligger langt unna å kunne bli godkjent.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken