Etter halvannet år med korona, stengte skoler og skoledager på gult og rødt nivå i kohorter, sa skolesjef i Vestby kommune, Cathrine Skjeltorp til Vestby Avis rett før skolestarten at hun er glad for at kommunen endelig kan ønske alle elever velkommen på grønt nivå.

– Vi er samtidig klar over at situasjonen kan snu raskt, og vi er også forberedt på at vi må gjøre endringer og gå tilbake til både gult og rødt nivå, sier Skjeltorp. Selv om skolene har startet opp på grønt nivå er det viktig å huske på at enkle smitteverntiltak fremdeles blir en del av skolehverdagen.
– Regelen om ikke å komme på skole eller jobb hvis man føler seg syk, gjelder fortsatt. Det gjelder også for de som er vaksinert. Det er ikke lenger krav om kohorter, men lærerne må fortsette med å holde avstand til andre ansatte, og videre forholde seg til nasjonale smittevernregler, sier Skjeltorp.

Her kan du se alle sakene og bildegalleriene fra Bjørlien skole, Vestby skole, Hølen skole, Son skole og Brevik skole fra den store dagen. Dette krever abonnement.

Vestby skole

Et annet av smitteverntiltakene på Vestby skole i år som i fjor, er at foreldre ikke får være med inn i klasserommene, men ansatte står likevel klare for å svare på spørsmål foreldrene måtte ha.

Mens noen er ivrige og løper mot rektor med skolesekken på ryggen, er andre forsiktige og nærmest lister seg mot rektor meg forsiktige skritt med et trygt tak om mamma eller pappas hånd.

Rinea Tahiraj kunne nesten ikke vente på sin tur.

– Endelig kan jeg begynne på skolen, sa hun stolt.

Bildeserie

Se bildene fra skolestart på Vestby skole

Bjørlien skole

Både lærere, foreldre og førsteklassinger var spente foran den første skoledagen på Bjørlien skole. Yousef Mhmod (6) var kanskje den som var mest spent av dem alle. For nå skulle han endelig få hilse på rektor Hilde E. Mytting. Rektor selv, Hilde E. Mytting syntes på sin side det var minst like stas å møte alle årets førsteklassinger.

– Jeg må si jeg synes de er både tøffe og modige. Det gjelder de voksne også, sa Mytting.

– I år er det heldigvis grønt nivå og det er så fint at elevene kan leke med hvem de vil og hvor de vil, sa Mytting, som ellers sørget for snorklipping før det høytidelige oppropet av elever til de tre førsteklassene før alle fjerdeklassingene, som er faddere for årets førsteklassinger, sang velkomstsanger for de ferske elevene.

Bildeserie

Se bildene fra første skoledag på Bjørlien skole

Hølen skole

Trafikksikkerhet sto ekstra i fokus på første skoledag i Hølen som har mange smale gater og veikryss. Trafikken skaper derfor utfordringer for alle skoleelevene som går frem og tilbake til skolen hver dag. FAU ved Hølen satte søkelyset på dette på første skoledag ved å drive en trafikk-kampanje med boller og flyers til bilistene.

– Kommunen har satt opp fartsmålere i Hølen for å undersøke hvor stor trafikken er og hvor fort de kjører. Over hele Hølen er fartsgrensen 30 km/t, og målingene viser at det har vært mange overskridelser, forteller Hilde Lyby Wærp som er nestleder i FAU ved Hølen skole.

Ved skolestart ble førsteklassingene møtt av fungerende rektor ved Hølen skole, Jørgen B. Wasenius som lurte på om det var noen som var spente?

– Ja, svarte både barn og voksne i kor.

Bildeserie

Se bildene fra første skoledag ved Hølen skole

Son skole

Førsteklassingene ved Son skole ble ønsket velkommen med flott barnesang fra femteklasse. Underveis var det imidlertid flere som syntes det var trygt å ha en hånd å klemme i. En av dem var Guro Nyberg Bjønnes (6) som holdt godt i hånden til mamma Solveig Nyberg.

– Jeg skal begynne i førsteklasse, sa Guro og klemte litt hardere om hånden til mamma.

Presis klokken halv ti tok rektor Bjørnhild Engen ordet. Forsamlingen, bestående av barn, foreldre og besteforeldre, snudde seg mot rektor, som ønsket velkommen til Son skole.

Bildeserie

Se bildene fra første skoledag på Son skole

Brevik skole

Musikken spilte «en sommer er over, men vi ses igjen neste år» i minuttene før klokken 09:00, tidspunktet da årets førsteklassinger på Brevik skole skulle bli elever.

32 elever fordelt på to klasser sto forventningsfulle med foreldre i det dagen skulle begynne på Brevik skole.

I fjor var faddervelkomsten fra femte trinn digital, men med grønt nivå kunne de stå foran første trinn og synge.

Etter femteklassingenes sang ønsket skolesjefen i Vestby kommune, Cathrine Skjeltorp, hjertelig velkommen.

– Vi flagger for første skoledag, og vi flagger litt ekstra for dere som skal begynne i første klasse, sa Skjeltorp til en spent forsamling. Rektor ved Brevik skole, Line Lofstad Andersen, skulle ikke komme til skolen før 12:00, Skjeltorp vikarierte i Loftstad Andersens sted.

Bildeserie

Se bildene fra første skoledag på Brevik skole