Gå til sidens hovedinnhold

Skal du campe i det fri i sommer? Dette må du huske på

Allemannsretten står sterkt i Norge, men det betyr ikke at du kan gjøre hva du vil.

– Du står friere med telt enn med bobil, men noen ting er det lurt å være klar over før du slår deg til ro for natten, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF til Moss Avis.

Siden koronapandemiens frembrudd, har mange det siste året benyttet anledningen til å feriere i eget land. Mange velger å utforske naturen og komme seg ut i det fri.

Men hva er egentlig lov? Hvor kan du parkere for natten om du reiser med bobil, campervan, taktelt eller vanlig telt?

– Allemannsretten gir oss rett til å ferdes og oppholde oss i utmark. Det er rett og slett et fellesgode i den norske kulturarven. Men det betyr ikke at man kan ture fram uten å vise hensyn, sier Sødal.

Les også

Bjørn og Tone Lise reiser på ferie med bøttetoalett i bagasjen: – Vi fikk en idé om at det kan funke å sove i bilen

Regler

Allemannsretten gjelder uavhengig av hvem som er grunneier. Samtidig setter flere grunneiere opp private skilt med «parkering forbudt» for å hindre bobiler og folk med campingvogn å overnatte. Også flere kommuner har satt opp begrensinger for fricamping, på grunn av stor pågang og mange turister, opplyser NAF i en pressemelding.

– Det finnes noen regler du må forholde deg til. Så sett deg inn i det før ferien starter, sier Sødal.

Loven sier at det er tillatt å parkere ved offentlig vei i utmark, såfremt det ikke er til nevneverdig skade eller ulempe. Det sentrale her er om man er ved offentlig vei eller ikke. Langs offentlig vei kan du parkere bobilen, så sant dette er forsvarlig og ikke hindrer trafikken eller er i strid med trafikkreglene, offentlig skilting eller andre bestemmelser.

– Dette kan faktisk ikke grunneier hindre. Er veien derimot privat kan grunneier bestemme, sier Sødal.

– Du kan heller ikke kjøre av veien og ut i terrenget for å campe med bobil, campervan eller campingvogn, fortsetter han.

Friere i telt

Skal du overnatte i telt er du friere. Du kan parkere bilen på parkeringsplassen og finne deg en fin teltplass ute i naturen.

– Det kan være lurt å ta en prat med grunneieren før du slår opp teltet, mener Sødal.

– Og du skal ha avstand til bebyggelsen. I tillegg kan du ikke ligge på samme plass mer enn to døgn. Det gjelder både telt og bobil, avslutter han.

Kommentarer til denne saken