Gå til sidens hovedinnhold

Skal du på bilferie? I disse landene MÅ du ha dette kortet

Artikkelen er over 2 år gammel

Hvert år reiser tusenvis av nordmenn på bilferie til utlandet. Ikke alle vet at de trenger et helt spesielt kort dersom de tar bilen til enkelte land i Europa. Uten grønt kort risikerer du å bli stoppet på grensen.

– Grønt kort er et forsikringsbevis som viser at du har ansvarsforsikring, og meningen bak er at det skal være enklere å dokumentere at du har forsikring på bilen dersom du blir innblandet i en trafikkulykke. Per i dag er det kun 10 land i Europa som krever at du har grønt kort, som for øvrig skal fremvises ved grensepassering. Men det kan være lurt å ha det i bilen uansett hvor i utlandet man ferdes, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Disse landene krever grønt kort:

Tyrkia
Serbia
Makedonia
Albania
Bosnia Herzegovina
Montenegro
Ukraina
Russland
Hviterussland
Moldova

– Kommer du kjørende til et av disse landene uten grønt kort, risikerer du å bli stoppet. Som regel må du måtte kjøpe en egen og dyr forsikring på grensa for å slippe inn. Skulle du bli innblandet i en trafikkulykke er det viktig å få en kopi av motpartens grønne kort. I tillegg har vi Kosovo, der situasjonen er spesiell da de ikke aksepterer grønt kort. Det anbefales å tegne en ansvarsforsikring ved grensen, ellers kan du risikere å bli tilbakeholdt i forbindelse med en trafikkulykke, sier han.

Kun tre måneders varighet

I resten av Europa er det ikke noe krav til å ha grønt kort i bilen, men det anbefales likevel å ha det i bilen utenfor Norden. I noen tilfeller kan det lette din situasjon på et skadested ved en bilulykke, samt lette en eventuell videre saksbehandling, skriver Moss Avis.

– Du bestiller enklest et grønt kort på nettsiden til ditt forsikringsselskap, det er som regel gratis. Samtidig bør du sjekke om din bilforsikring faktisk gjelder i det landet du skal til. Og merk deg at grønt kort kun har tre måneders varighet fra utstedelsesdato. Fikk du det i fjor må det derfor fornyes, sier Brandeggen.

Internasjonalt førerkort i USA

Selv om det ikke lenger er obligatorisk med internasjonalt førerkort i store deler av Europa, må du likevel ha det hvis du skal kjøre i Russland, Ukraina, Tyrkia og Bulgaria. Her må du i tillegg ha ditt ordinære førerkort med.

Det anbefales også å ha internasjonalt førerkort hvis en skal kjøre bil i USA, Mexico, Canada eller Latin-Amerika. Internasjonalt førerkort kan bestilles hos NAF.

Dersom du blir innblandet i en trafikkulykke i utlandet:

  • Du bør uansett kontakte politiet. Standard nødnummer over hele Europa er 112. De kan formidle videre dersom ambulanse/legeassistanse er nødvendig ved personskade.
     
  • Må du til offentlig lege, legevakt eller sykehus bør du ha gyldig helsetrygdkort. Det offentlige helsevesenet i andre land kan kreve det for å kunne behandle utenlandske statsborgere.
     
  • Norsk skademeldingsskjema er lik standard europeisk skjema. Alle felt i det engelske, tyske eller franske skjemaet er likt det norske. Skriv aldri under på et skjema dersom du ikke er enig i det som står der.
     
  • Sjekk at det ikke er trafikkfarlige skader på bilen før du kjører videre. Er du usikker eller bilen ikke er i kjørbar stand bør du kontakte forsikringsselskapet ditt eller/samt eventuelt leiebilselskapet dersom du har leiebil.

Kommentarer til denne saken