Så hval i Son båthavn

Denne hvalen dukket opp i båthavna i Son fredag

Regnskapsfører Maria Haug var en av de heldige som fikk se en hval i Son fredag. – Det er utvilsomt en knølhval, sier David Griffiths fra Veterinærhøgskolen i Ås.

DEL

(Se filmklippet øverst i saken)

Etter Lunsjtider fredag ettermiddag fikk båthavna i Son et storfint besøk. En hval hadde tatt turen innom havna.

– Vi så den rett utenfor havnekontoret i Son mellom klokken 12 og 13 i dag. Der var den en halvtime før den forsvant ut på havet igjen, sier regnskapsfører Haug til Vestby Avis.

Anslagsvis fem meter

Hun anslår at hvalen var omkring fem meter lang.

– To ganger svømte den rett utenfor torvet. Der blåste den ut luft før den dykket igjen, opplyser Haug.

En av de ansatte ved regnskapskontoret hvor Haug jobber filmet hvalen. Filmsnutten er nå lagt ut på diskusjonsforumet til Facebook-gruppen Du vet at du er Sooning når ....

Knølhval

Knølhvalen  er et pattedyr som tilhører finnhvalfamilien under bardehvalene. Arten, som tilhører Jordens megafauna, er eneste art i knølhvalslekten (Megaptera). Den er kjent for sine spektakulære hopp, karakteristiske sveiver, og sin komplekse hvalsang. Knølhvalen finnes i alle hav, opp mot iskanten.

Kalven er ved fødselen 4–4,5 meter lang og veier ca. 700 kg. Den dier i seks måneder innen den begynner å oppsøke egen føde, men slutter ikke helt å die før den er omtrent ett år gammel. Innen da har kalven rukket å bli nærmere 9 meter lang. Kjønnsmodenhet oppnås ved femårsalderen. Noen år senere er hvalen fullt utvokst. Hunnene er ofte noen meter større enn hannene, og den maksimale størrelsen er omkring 19 meter og 40 tonn. Normalen er 12-14 meter og 25-30 tonn.

Kilde: Wikipedia

Dette er hvalen som var i båthavna i Son fredag.

Dette er hvalen som var i båthavna i Son fredag. Foto:

Knølhval

David Griffiths, som til daglig underviser ved Veterinærhøgskolen i Ås, kommer fra Australia. Både i Australia og på Island har han hatt ansvar for hvaltellinger. Han er ikke i tvil om at hvalen som besøkte båthavna er en knølhval.

– Ryggfinnen er typisk for arten. Knølhvalen har en lav og lang finne. Det er den eneste hvalen som har det, sier han.

Knølhval er normalt 12-14 meter lang og veier 25-30 tonn, men kan bli 20 meter lang.

Knølhval er normalt 12-14 meter lang og veier 25-30 tonn, men kan bli 20 meter lang.

Han opplyser at knølhvalen er en større type hval som kan bli mellom 16 og 20 meter lang.

– Den som gjestet havna var nok litt mindre enn det. Likevel opptrer den som en større hval. Ut fra videoen ser man at den fremre delen av hvalen dukker opp først, så tar det ett eller to sekunder før den blåser, og enda et par sekunder før finnen dukker opp. Dette er typisk for større hvaler, påpeker Griffiths.

Han tror det er sjelden at knølhvaler er å finne så langt sør i landet som i båthavna i Son.

– Knølhvalen er en hval som vandrer, og var tidligere vanlig i Finnmark. Mange jaktet på den og bestanden sank. I 1963 ble den fredet, og siden den gang har det blitt flere knølhvaler. Men jeg vil allikevel ikke tro det er vanlig å se den i Son, men det er positivt at den tar en tur innom, avslutter hvaleksperten til Vestby Avis.

Artikkeltags