FÅ TILGANG TIL ALLE VÅRE PLUSSAKER FOR KUN 1 KRONE PER DAG! KLIKK HER OG BESTILL ABONNEMENT!

SE VINNERVIDEOEN LENGST NED I SAKEN!

9. trinnet på Grevlingen skole har hatt besøk av Leger Uten Grenser og har siden jobbet i flere dager med å fortelle om en del av de ti glemte krisene i verden. De lokale skoleelevene har dermed også vært med i en konkurranse blant 6000 elever i Norge og nå har fire av Son-elevene tatt seg videre til selve finalen.

Kan gå helt til topps til uka

Vinneren kåres tirsdag, men det betyr at Erfan Shaerzadeh, David Crosby, Synne Isaksen og Ragna Engseth sin video er vinnerbidraget fra Akershus.

- Vi håpet jo at vi skulle gå videre. Vi jobbet på bra og var godt fornøyd med vår video, sier Ragna Engseth (14).

De valgte å sette søkelyset på hvordan livet i Kongo kan være for kvinner. Hver dag blir en rekke kvinner voldtatt og i det afrikanske landet er det ikke lov å ta abort. Det betyr at en rekke kvinner gjør dette ulovlig. Noen dør på grunn av det.

- Gruppen ble enige om at dette var det vi ville gjøre. Det er et bra tema i forhold til likestilling. Vi lever i 2015, sier Engseth og forteller at de jobbet hele torsdag, fredag og mandag med å gjøre ferdig videoen.

Skryt

Nå får de ros av Leger Uten Grenser. På hjemmesiden skriver organisasjonen dette:

– Millioner av mennesker lever i humanitære kriser. Noen kriser får massiv mediedekning, mens andre er glemt. Disse elevene har gjort en stor innsats for å spre ordet om de glemte krisene, sier Emilie Bergene, feltarbeider og prosjektkoordinator i Leger Uten Grenser.

På Leger Uten Grenser sine hjemmesider sier de at 85 skoler har deltatt i prosjektet, og at 37 skoler også meldt på sine bidrag til Glemte kriser-konkurransen. Den nasjonale vinneren får Témoignageprisen 2015 og en dag i Oslo med Leger Uten Grenser.

Témoignage betyr å bære vitne om overgrep som rammer menneskene vi hjelper. Dette er en sentral del av Leger Uten Grensers arbeid, i tillegg til medisinsk nødhjelp. Derfor kaller vi dette for Témoignageprisen, sier Bergene.

Avgjørelsen faller tirsdag

Vinneren blir kåret tirsdag 8. desember.

-  Vi har fått inn mange morsomme, inspirerende og kreative bidrag, så det blir spennende å se hvem som vinner, sier Bergene, som besøkte Grevlingen ungdomsskole tidligere i vinter.

- Vi har sett de andre bidragene. Det er mange gode, men vi synes også vår er bra. Vi håper jo at vi vinner tirsdag, sier en optimistik Engseth.