Har lurt døden flere ganger

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det sies at en katt har ni liv. Gandalf er kanskje et bevis på det.

DEL

Klikk her for å følge Vestby Avis på Facebook!
Klikk her for å følge Vestby Avis på Twitter!

I Løvsangerveien mjauer Gandalf i det vi kommer. Katten vil ut, men velger etter hvert å gjemme seg under stuebordet siden døren til terrassen ikke går opp. Eier Karianne Grønna har sagt fra i forkant om at Gandalf ikke har spesielt mye til overs for fremmende mennesker. Kanskje ikke så rart: Katten har opplevd mye vondt i sitt korte liv. Hvor kort liv vet faktisk ikke eierne.

– Vi vet ikke hvor gammel Gandalf er, men vi tror at han er rundt to år, sier Grønna.

Funnet i en elv

De fikk katten fra SPCA i Fredrikstad. Det er årsaken til at fødselsdatoen er ukjent.

– Han og tre andre søsken ble funnet i et bur som var kastet i en elv, sier Jarle Stubberud.

Gandalf og de andre kattungene vant runde én mot døden. Etter hvert skulle han bli adoptert av to skikkelige glade kattemennesker som bor i Son. De falt for at han var så leken, og etter en prøveperiode på en til to uker hjemme med den andre katten Vinnie, var han godkjent av alle familiemedlemmene. Gandalf kunne flytte fast til Son. Det skjedde i april i fjor, men i vinter holdt det på å gå galt. Det ble en ny kamp mot døden for fighteren.

– Vi tror han ble påkjørt. Han var i alle fall borte i to dager. Han kom hjem midt på natten og klarte å krabbe seg opp trappen til andre etasje. Dagen etter dro vi til dyrlegen.

Karianne Grønna stopper opp litt. Hun husker det svært godt fortsatt. De dro til Son Dyreklinikk med katten og beskjeden de fikk samme dag var tøff: Gandalf hadde fått en nerveskade i det venstre forbeinet sitt. De måtte kanskje amputere beinet hans.

– En stund etter uhellet rettet han ut labben litt. Vi trodde det skulle gå seg til, men han fikk et sår som ville gro, sier Grønna.

Veterinær Gro M. Amundsen ved Son Dyreklinikk forteller at katten hadde blitt lam etter trafikkulykken. Etter en stund var det ingen annen utvei enn å gjøre et stort inngrep.

– Han slepte potten og det ble forsøkt alternativ behandling. Til slutt måtte vi amputere, sier dyrlegen og forteller at katter klarer seg bra med tre bein.

– Katter er veldig tilpasningsdyktige. Her snakker vi også om en ung katt som forhåpentligvis har mange gode år igjen. Det er en kjempestor operasjon og mange spørsmål man må tenke gjennom. Livsstil, alder og hvorfor man amputerer spiller inn. Noen ganger amputerer man på grunn av kreft, sier hun.

Akupunktur

Amputeringen skjedde i juni, så nå løper Gandalf rundt på Brevik i Son med bare tre bein. Eierne priser seg lykkelig for at de hadde tegnet forsikring. Den dekker det aller meste av den kostbare operasjon og behandlingene til Gandalf.

– Det er ikke så vanlig at man amputerer forbein på katter. Vi måtte se på YouTube og fant ut at katter klarer seg godt med tre bein, sier Karianne.

Jarle er helt enig i det.

– Jeg synes faktisk fortsatt at han er raskere enn den andre katten vi har.

– Ja, det ser ikke ut som om han er klar over at han bare har tre bein, påstår Karianne.

– Mange snakker sikkert om livskvalitet og det rundt å la en katt leve videre med bare tre bein. Hvordan tenkte dere rundt dette?

– At han kom hjem den natten synes jeg viser at han har viljen til å leve, sier Jarle.

Sjefen i gata

De påpeker også at katten virker i godt humør, klarer seg fint med tre bein og at han er ung.

– Men han har vel i alle fall brukt opp to av hans ni liv nå. Vi er veldig glade for at det ikke skjedde mer da han ble påkjørt, sier Jarle.

Kjæresteparet sier at Gandalf fortsatt kjemper om å være sjef i gata. Han er en flink «jeger» og har kommet hjem med nok et bytte i sommer.

Så får han også litt ekstra oppmerksomhet.

– Vi passer vel på Gandalf litt mer nå enn den andre katten vi har, sier Jarle.

– Men vi er like glade i begge. Gandalf er bare litt mer sårbar, sier Karianne.

Artikkeltags