Klikk her for å følge Vestby Avis på Facebook!
Klikk her for å følge Vestby Avis på Twitter!

Etter nærmere 20 år som innebandyspiller er han godt kjent i idrettsmiljøet. I voksen alder valgte han å satse individuelt og nå er Nikolai Zahl Marken i gang med sin nye idrett: Hel- og halvmaraton.

– Jeg har alltid vært aktiv. Måtte bare røre på meg, åpner han vår samtale med.

Vi er hjemme hos Nikolai i Rugdeveien på Brevik. 33-åringen er forholdsvis nylig kommet tilbake fra Lisboa i Portugal hvor han og en kamerat fikk prøve seg på en halvmaraton i 25 varmegrader.

Nikolai går litt bakover i tiden. Forteller at han er ugift, har to døtre på ti og seks år og jobber som barne og ungdomsarbeider i Moss kommune. Arbeidsstedet er Larkollen, arbeidstid er midt på natta.

– Jeg jobber kun om nettene. To til tre ganger i uka. Ypperlig med dagen til fri disposisjon, sier han.

Gikk lei

Soon Innebandyklubb var første stopp, tiden var tidlig på 90-tallet. Deretter fulgte samme idrett i Øreåshallen og innebandykarrieren varte fram til 2013.

– Jeg begynte å gå lei og ville gjøre noe nytt. Løpe litt kanskje. Røre på meg måtte jeg jo fortsatt.

Uten å ha de helt store treningsmengdene i kroppen, meldte Nikolai seg på et seksten kilometer langt gateløp i Fredrikstad, nemlig Glommaløpet.

– Selv om jeg ikke var i like god form som jeg trodde, gikk det bra.

Nikolai trivdes godt med sitt nye idrettsliv, kunne bestemme selv når og hvor hardt han ville trene i tillegg til friheten og kosen ved å løpe ute i naturen.

– Alt blir jo på denne måten lagt i mine egne hender, men det krever disiplin å holde på sånn.

– Jeg har knapt nok ti turer totalt på en distanse som tilsvarer en halv maraton, sier Nikolai om løpet på drøyt 21 kilometer.

Da han fullførte Oslo halvmaraton i fjor hadde han kun unnagjort to treningsturer på den samme distansen.

– Det gikk greit det også. Til tross for manglende antall langturer i kroppen kom jeg i mål på en time og femti minutter. Målsetningen var rundt en femogførti.

Fredrikstad neste

På løpet i Lisboa brukte Nikolai 1.39, ny rekord og et tegn på at det går rett vei, som han sier.

Om et par dager skal han igjen prøve seg i nedre Østfold, nærmere bestemt en halvmaraton i Fredrikstad.

– Der har jeg planer om å forbedre rekorden. I Lisboa var det egentlig litt for varmt, 25 grader er i meste laget for meg. Dog skal sies at det var ei fin, flat løype.

Senere i år skal det store skje, Nikolai meldte seg av halvmaraton i Oslo og meldte seg i stedet på helmaraton.

– Jeg har et mål om å greie det under fire timer.

– Lengden på treningsturene må kanskje økes?

– Ja, jeg har et par løyper på 25 til 35 kilometer. Løper blant annet til Vestby og tilbake, delvis på gamle E6. Det er totalt ei løype på omlag tre mil.

Tunge muskler

I tillegg til alle mil langs asfalt og grus er det mye styrketrening som skal til, ikke minst slyngetrening.

– Det er viktig at jeg ikke bygger på meg for mye muskler, de er jo tunge, smiler han.

Nikolai Zahl Marken vet han begynte alt for sent til å bli noen stor maratonløper, men det har da heller aldri vært meningen.

– Jeg vil teste meg selv hvor langt jeg kan nå. Sette egne grenser. Dessuten er det viktig med et sunt levesett, spise, drikke, sove. Restitusjon er viktigere enn folk flest er klar over, understeker milslukeren fra Brevik.

Mat og oppladning før et langt løp er viktig og 33-åringen synes det er greit å la beina få noen fridager før store anstengelser.

– Dessuten er det viktig å fylle på med sunn og næringsrik kost. Masse karbohydrater.

Underveis går det på ulike former for næringspåfyll. I Lisboa løp han med et belte med drikke, det er viktig å få i seg vann. Sjokolade, gel og ulike former for energi er vesentlig for å kunne oppnå brukbare resultater.

Sliten og god

I tiden som kommer vil folk i distriktet se milsluker Zahl Marken på ukentlige løpeturer på både 25 og 35 kilometer, alt mens han poengterer at han storkoser seg.

– Det er ikke noe som er bedre enn å slite ute i naturen. Det skal gjøre litt vondt, det er godt å bli sliten. Grave seg lenger og lenger ned i kjelleren.

På snakk om å gå til bunns. Nikolai forteller om en treningstur på tredemølle. Skulle løpe full maraton på 42.195 meter.

– Jeg passerte 37 kilometer i fin stil, knapt nok andpusten. Plutselig sa det stopp. Beina var helt slutt, de ga fullstendig etter. Jeg kom ikke en meter av gårde. Det var merkelige saker, men antageligvis var det helt tomt for krefter. Det kan skje den beste.

Heller ikke fjorårets Christian Fredrik-løp i Moss ble noen suksess, Nikolai hadde rett og slett en dårlig dag.