Stenger ned kommunens tilbud: – Jeg føler på ansvaret

SISTE NYTT: Kommuneoverlege Sindre Lunde, ordfører Tom Anders Ludvigsen, rådmann Sjur Authen og beredskapsleder Rune Sletner i Vestby kommune.

SISTE NYTT: Kommuneoverlege Sindre Lunde, ordfører Tom Anders Ludvigsen, rådmann Sjur Authen og beredskapsleder Rune Sletner i Vestby kommune. Foto:

DEL

Torsdag ettermiddag, like etter at det ble kjent at skoler, SFO og barnehager i Vestby kommune stenges fra og med mandag, stilte kommuneoverlege Sindre Lunde, ordfører Tom Anders Ludvigsen, rådmann Sjur Authen og beredskapsleder Rune Sletner til pressekonferanse for å informer om det de vet om situasjonen akkurat nå:

Stenger skoler, barnehage og skolefritidsordninger

– Hvor langt har vi kommet? Hvordan er ståa i forhold til kriseberedskapen som vi nå har på plass i forhold til koronaviruset? Vi har allerede i dag foretatt nye tiltak, forteller ordføreren før han gir ordet til rådmannen:

– Vi stenger skoler, skolefritidsordninger og barnehager fra mandag. Vi oppfordrer de som har mulighet til å ha barna hjemme allerede fra fredag. Videre stenger vi alle kommunale anlegg for idrettsaktivitet, samt bibliotek og fritidsklubber. Bakgrunnen for det er råd fra kommuneoverlegen basert på utviklingen av smitte i Norge. Vi kan ikke vente på at nasjonale myndigheter tar grep, sier rådmannen.

– Blir det et opplegg for hjemmeundervisning når skolene stenges?

– Vi har over en tid planlagt for denne situasjonen med en plan for stengte skoler. De planene blir nå iverksatt fra mandag, svarer rådmannen.

– Hvordan vil man merke det som elev og forelder?

– Man vil jo merke det ved at elevene er hjemme, svarer rådmannen.

– Men hvordan merker man det i praksis? Hvordan skal hjemmeundervisningen foregå?

– Det har jeg ikke detaljene om, men det er klart at det ikke blir en fullverdig skolesituasjon. Det gjør det ikke, svarer rådmannen.

– Det kommer mer informasjon om dette etter hvert?

– Ja, det gjør det, svarer rådmannen.

Skjermer befolkningen

Ordføreren uttaler at han synes det er en lite gledelig i situasjonen vi er i, men presiserer at ingen elever i Vestby er smittet.

– Kjenner du på det personlig i forhold til ansvaret som ordfører?

– Ja, jeg er kommunens øverste person. Det er litt tyngende, men dette har vi valgt selv og dette må vi ta. Denne situasjonen er veldig alvorlig, og da mener jeg at det er greit å være to hoder foran, istedenfor to hoder bak. Nettopp for å skjerme vår egen befolkning og medvirkning til å skjerme i andre kommuner også.

Kommuneoverlegen informerer om at totalt 39 personer er testet for koronaviruset i Vestby kommune. Ti av disse var positive, sier Lunde.

Beredskapsleder Rune Sletner forklarer at hans rolle er å ha klart et planverk som kan brukes når situasjoner som dette oppstår. og videre bistå rådmannen med råd, og tilrettelegge for kommunens arbeid.

– Det er travelt og det er en hektisk tid, med en veldig spesiell situasjon som landet er inne, sammen med flere andre land. Vi har nå den siste tiden hatt en fortløpende vurdering av hvilke tiltak som skal igangsettes. Nå er tiden inne for disse tiltakene som er nye av dagen, sier kommuneoverlegen.

Utsette arrangementer

I tillegg oppfordrer ordføreren alle til å utsette planlagte arrangementer i to til tre uker fremover.

– Vi har avlyst kommunestyremøte førstkommende mandag. Det er med bakgrunn i at vi har en dagsorden som kan utsettes. Men hvis vi mot formodning har en smittet person må hele ledelsen i Vestby kommune i karantene. Vi avlyser møtet ut fra at det er smittefare i folkeansamlinger, og nå syns jeg vi skal ta den dugnaden med å ta vare på hverandre. Det gjør vi ikke når vi samles i et forsamlingslokale enten det er for kultur eller idrett, svarer ordføreren.

– Er vi trygge i Vestby nå?

– I den grad noen er trygge i forhold til dette, er vi i hvert fall det i Vestby. Vi gjør det vi kan, men vi kan ikke gi noen garantier. Det er et spørsmål det er vanskelig å svare på. Vi føler at vi har tatt ansvar i forhold til pandemien og gjort en del grep som vi håper minsker faren for utbredelse av korona, svarer ordføreren.

Vestby på 6. plass i Norge

Ifølge VG ligger Vestby på 6. plass, hvis vi ser på smittede per tusen innbygger, som tilsvarer 0.55. Oslo ligger på plass 28. Har det noe å si for tiltakene som settes inn her?

– Vi tenker at det er en grunn til det. Selv om vi ligger høyt på smittestatistikken, har vi etter vår oppfatning god kontroll på situasjonen gjennom godt arbeid fra kommuneoverlegen og helsesykepleiertjenesten. De har vært gode på smittesporing og oppfølgning av dem som er smittet, sier rådmannen.

– Har det noe å si for tiltakene som gjøres?

– Jeg vil si det sånn at vi har valgt å stenge skoler, skolefritidsordning og barnehage uten at det er et eneste bekreftet tilfelle av smitte blant brukerne. Det er samfunnssituasjonen, og at det smittes uten at man klarer å spore. Det er det som gjør at vi går til det drastiske steget vi tar nå, svarer rådmannen.

– Har dere satt inn tiltak på rådhuset?

– Ja, vi har gått ut med en anmodning om at de som kan ta kontakt via telefon og mail oppfordres til det. Vi har åpnet opp og oppfordrer til bruk av hjemmekontor. I tillegg får alle Antibac når de kommer og går.

Handler om holdninger

– Noe mer dere vil si til folket i Vestby, som det er viktig at man er informert om?

– Jeg tror at folket er beredt for å gjøre en durabel dugnad til det beste for alle. Jeg er glad for at folk kan holde seg hjemme hvis de ikke behøver å være på jobb. Snakk med sjefen din om hjemmekontor. Jeg tror vi er inne i en periode hvor vi har en ta-vare-på-hver andre-holdning. Det må vi gjøre nå, hele gjengen, sier ordføreren og legger til:

– Vi har beredskapsavdeling som virker hele året. De tar seg av alt fra skogbranner til dette. Rune Sletner har det formelle ansvaret og vi ønsker å komme tilbake med mer informasjon om hvordan denne organisasjonen jobber.

Artikkeltags