Gå til sidens hovedinnhold

Storslåtte opplevelser på Ramme gaard

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev skrevet av Cecilie Agnalt, komiteleder i Viken fylkeskommune kulturkomiteen.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når alt annet er avlyst er vi i Havlyst sier Petter Olsen, eier av Ramme gaard. Og det er nettopp Ramme gaard det handler om. En eventyrlig virkelighet.

Som Olsen selv skriver det; «med dampmaskinen ble Vestby og Hvitsten tilgjengelig med tog og passasjerbåt. Hvitsten ble et rekreasjonssted fra Kristiania. Flere kjente kunstnere og litterater oppsøkte og bosatte seg i Hvitsten om sommeren.»

Det er dette som har lagt grunnlaget for de storslåtte opplevelser vi får oppleve på Ramme gaard. Det er et historisk sus over stedet.

Det er magi, skjønnhet, og alvor i skjønn forening.

Et unikt hageanlegg, stiller i helt egen klasse. Et variert møte med dyr, som lever i pakt med naturen. Gården har dyrket økologisk mat siden 1986, de har over 40 ulike grønnsakssorter. Målet sies å være å sette Debios gullstandard for økologisk mat.

Det innebærer at minst 90 prosent av råvarene er økologiske.

Edvard Munch var en av dem som skulle forme stedet. Edvard Munch kjøpte Nedre Ramme i 1910 og beholdt det til sin død i 1944.

Med Munch som bakramme, blir det ramme alvor når vi møter forestillingen «Hjerteblod» i Havlystparken. Det er Munhcs egne ord «Kunst lages av Hjerteblod».

Les også

Ramme gård åpner: – Gleder oss til å invitere publikum

Stykket hadde premiere 15 august, og nettsiden forteller om snart utsolgte billetter.

Og det er lett å forstå.

Ord strekker ikke til. Her må alle sanser åpnes. Det er Hjerterått, det er Hjerteblod, men det er også hjertelig godt for sjela. Med et stjernelag på scenen er det bare å lene seg tilbake i Hagelyst sin egen festsal!

Takk til alle som har gjort dette mulig.

Jeg gleder meg til å bli bedre kjent med Ramme gaard, også ved senere anledninger. Det er kortreist, det er vakkert. Det er sjelefred.

Bildeserie

Se hvem som var på Ramme gård på lørdag

Les også

Billettene til «Hjerteblod» på Ramme gård rives bort

Kommentarer til denne saken