[Siste.no]: Hvert år får norske forsikringsselskaper en strøm av henvendelser om biltyverier i Göteborg.

– Det gjentar seg uten unntak, og i mange tilfeller er bilen helt tømt. All bagasje er borte, smått og stort. En fryktelig kjedelig start på ferien, sier , sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Innbrudd under cuper

I mange år har det vært vanlig med tyverier rundt Liseberg. Mange nordmenn som er på vei videre nedover i Europa, gjør gjerne første stopp ved fornøyelsesparken.

I fjor var det totalt 2.961 bilinnbrudd i Gøteborg, ifølge tall fra svensk politi. Over halvparten av disse skjedde i sommersesongen. Da har Liseberg åpent, og det er flere store idrettscuper i byen.

Cupene er populære blant norske aldersbestemte lag, og mange foreldre står for transporten med egen bil. De fleste bilinnbruddene skjer på parkeringsplasser og i parkeringshus innenfor det såkalte evenementsområdet. Det strekker seg fra Ullevi stadion via Heden til parkeringsplassen på sydsiden av Liseberg.

Det skjer også tyverier fra kameraovervåkede parkeringshus, opplyser svensk politi og If.

Nordmenn utsatt
– Tyvene finner biler med norske skilter attraktive. Bilskiltene med norsk flagg på er nærmest som fluepapir for uærlige sjeler. Tyvene vet at Norge går så det suser, og mange biler er fullastet med merkeklær og elektroniske duppeditter, sier Clementz.

Tyvene er en blanding av gamle kjenninger av politiet, rusmisbrukere og utenlandske ligaer, ifølge Gøteborg-politiet. Samme kilde sier det skjer flest bilinnbrudd i byen mellom klokka 12 og 18.

Lørdager er spesielt utsatt, og juli er toppmåneden. I juli i fjor var det i snitt 13 bilinnbrudd hver eneste dag i byen.

– Gøteborg er en by med usedvanlig mange bilinnbrudd. De kriminelle vet at mange er på vei gjennom byen fra Nord-Sverige, Finland og Norge om sommeren. En fullastet bil med et utenlandsk registeringsnummer er et utsatt mål, sier Clementz.

Stjeler mynter

– År etter år ser vi at mange norske sjåfører tror det holder å dekke til bagasjerommet. Men det er ikke nok. Bilen må tømmes for fristelser. Vi ser at det ikke bare er typiske verdigjenstander som blir stjålet, også løse mynter beregnet på parkeringsautomaten er interessant, sier han.

– Dersom du og familien skal overnatte på hotell i Gøteborg, bør bagasjen tas med på rommet og la bilen stå i låst hotellgarasje. Deretter kan man dra til Liseberg for å ha det gøy, anbefaler Clementz. (ANB)