Det var onsdag at Torbjørn Nikolaisen var på tur i skogen sammen med sin kjæreste, deres barn og to hunder.

De gikk på en tursti som ligger sør for Erikstadveien ved Pepperstad, og går forbi Røed Naturminne og Revhaug.

– Vi kom frem til området og så at det var blod der. Det viste seg at det var fra et rådyr. Det så ut som rådyret var slept. Det var ganske ferskt da vi kom dit, sier Nikolaisen og legger til:

– Rådyret manglet et hode, noe som vi synes var et makabert syn.

Spesielt syn

Han forteller videre at rådyret trolig ikke hadde ligger lenge, og familien lurte på om rovdyret hadde blitt skremt vekk da det hørte lyden av familien.

– Så dere noen dyreavtrykk i snøen?

– Vi så noen poteavtrykk i nærheten. Vi lurte på om dette var ulv, selv om rådyret ikke var lemlestet eller spist av.

De går mye turer og har tidligere bodd i Bodø.

– Der har vi møtt på elg på nært holdt et par ganger. Men akkurat et slikt kadaver, har vi ikke kommer over før, forteller han.

Tatt av rovdyr

Nikolaisen tok videre kontakt med rovviltkontakten i Vestby som ønsket å følge opp funnet. Glenn Storbråten henviser videre til Statens naturoppsyn for en uttalelse til saken.

Ida Glemminge er fagansvarlig for store rovdyr i Statens naturoppsyn, som er en del av Miljødirektoratet.

Hun understreker at dødsårsaken til rådsdyret er ukjent, da den kan ha dødd av sykdom, skade eller noe annet.

– Men kadaveret er besøkt av rev som så har tatt med seg hodet. Selv om reven har tatt med seg hodet, betyr det ikke at det må ha vært reven som tok livet av rådyret, forklarer Glemminge.

Videre forklarer hun at hodet til rådyret er en del som reven klarer å løsne, samt bære med seg. Den tar med dette så den slipper å være eksponert for andre dyr.

Hun mener derfor rådyret ikke er drept av en ulv, da den hadde den spist mye av rådyret fort og heller ikke tar med seg hodet.

– Hva bør turgåere gjøre hvis de finner rådyr som dette?

– At dyr dør er en del av naturens gang. En trenger ikke å gjøre noe som helt. De blir spist opp av små og store, og føres tilbake til naturens kretsløp.