EU-parlamentet stemte tirsdag for å avskaffe sommer- og vintertid i EU i 2021. Det betyr at innbyggerne i EU-landene, og trolig også Norge, kan kutte ut å stille klokka to ganger i året fra høsten om to år. Det skriver en rekke tyske aviser, inkludert Die Zeit.

Koordineres

Det er imidlertid opp til landene selv om de skal ha sommertid eller vintertid hele året. De må innen april neste år varsle EU-kommisjonen om sitt valg. Dermed skal alle landenes beslutninger koordineres før ordningen trer i kraft i 2021. EU-kommisjonen kan utsette gjennomføringen i tolv måneder hvis de tror det blir problemer.

I Tyskland, som ligger direkte sør for Norge, er det imidlertid stor oppslutning for permanent sommertid. Bakgrunnen for beslutningen er en nettavstemning i EU der flere millioner innbyggere deltok. De aller fleste av dem som stemte var tyske og nærmere 80 prosent ønsket permanent sommertid.

Norge følger trolig

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen er også Norges tidsminister og derfor ansvarlig for sommertiden. Han har tidligere sagt til Nettavisen at regjeringen skal beslutte hva de gjør etter at EU har tatt en beslutning.

– Det er at vi skal være koordinert med Europa var en viktig grunn til innføringen av sommertid i 1980. Hvis alle landene rundt oss gjør endringer, så er det et godt argument for å endre det også i Norge, uttalte Røe Isaksen til Nettavisen.