Gå til sidens hovedinnhold

I natt kommer styrtregnet

Artikkelen er over 3 år gammel

Nå blir det skikkelig vått. Styrtregnet er ventet natt til lørdag

Tidligere denne uken sendte Meteorologisk institutt ut farevarsel for Østlandet. Farevarslet er satt til gult nivå. Det er nemlig ventet enorme mender nedbør i Vestby andre steder på Østlandet. Farevarslet fortsatt på gult nivå.

30-40 mm i løpet av tre timer

– Vi har sikrere prognoser nå enn da vi sendte ut farevarsel tirsdag. Slik det ser ut nå kommer dette kraftige regnværet natt til lørdag.  Så det kan jo være en god grunn til å sove litt ekstra lenge lørdag morgen, sier  meteorolog ved Meteorologisk institutt Hanne Beate Skattør til Amta.

Det er ikke uten grunn at Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel. Det kan nemlig komme opp mot 30 til 40 mm nedbør på tre timer. Til sammenligning kom det 29,4 mm nedbør til sammen i løpet juli i Ås og Vestby.

I august kom det til sammen 55,4 mm nedbør. Det viser en oversikt på yr.no.

Årets største nedbørsmengde i løpet av ett døgn fikk vi i Vestby 18. juni. Da kom det 53,5 mm i løpet av ett døgn.

Kan gi oversvømmelser og jordskred

Meteorologisk institutt er derfor klare på at den voldsomme regnværet kan gi lokale oversvømmelser og jord- og flomskred der regnbygene treffer.

«Det er fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer, jord- og flomskred der regnbygene treffer. Vurder behov for forebyggende tiltak», er oppfordringen på yr.no.

– Lørdag formiddag vil regnværet trekket seg nordover. Det kan også komme inn en ny runde nedbør søndag, men det vil ikke bli like intensivt, forklarer Skattør til Amta.

Farevarsel

 FargeResponsType situasjonBetegnelse
   GulVær oppmerksomUtfordrendeGult nivå
   OransjeVær forberedtAlvorligOransje nivå
   RødSikre verdieneEkstremRødt nivå'

Kilde: Meteorologisk Institutt

 

Kommentarer til denne saken