GARDERMOEN: De kommende to ukene er det høstferie i Norge, og i den forbindelse venter Oslo Lufthavn Gardermoen flere dager med over 100.000 reisende.

– De travleste dagene er fredag og søndag i høstferieukene. Vår anbefaling til alle reisende er å beregne litt ekstra tid i de ukene hvor høstferien avvikles, sier kommunikasjonssjef i Avinor, Gurli Høeg Ulverud i en pressemelding.

Flytende og smørbart

Dropper man for eksempel å ta med seg væske over 100 ml i håndbagasjen, er det mye tid å spare i sikkerhetskontrollen. Væske betyr alt som er flytende, smørbart eller i gassform, mens medisiner og barnemat er tillatt. Det er også forbudt å ta med skarpe gjenstander ombord.

PC, nettbrett og fotoutstyr skal ut av bagen i sikkerhetskontrollen, mens metall, slik som beltespenner, må fjernes fra kroppen. Ifølge pressemeldingen er det ikke nødvendig å ta ut mobiltelefonen; den skal ligge i håndbagasje eller yttertøy, mens brillene beholdes på.

For strikkeelskere er det greit å vite at strikkepinner ikke regnes som skarpe gjenstander - de kan du fint ta med deg om bord på flyet.

– Hvis alle forbereder seg før de kommer frem til slusene i sikkerhetskontrollen kan det bidra til å korte ned kø-tiden, oppfordrer Ulverud.

Reisende som bruker flyplassens selvbetjente løsninger og leverer inn bagasjen selv, oppfordres til å knyte sammen lange reimer, hemper eller stropper slik at det ikke henger seg fast i bagasjebåndet. Det gjelder spesielt sekker og bager. Er du ikke sikker på om du har pakket bagasjen godt nok, er det bare å kontakte personalet.

For folk som trenger ekstra assistanse på flyplassen, må dette bestilles senest 48 timer før avreise gjennom flyselskap eller reisebyrå. Les mer om dette her. (ekstern link)

Jakt

Mange benytter høstferien til å dra på jakt og har med våpen i bagasjen. Her er reglene enkle:

– Reglene for pakking av våpen i bagasjen er oversiktlige og klare. Kikkertsiktet til våpenet ditt kan du ha med deg i håndbagasjen, men ellers er det ikke lov å ha våpen, våpendeler eller ammunisjon som håndbagasje, forklarer Ulverud.

Alle våpen skal tas med som innsjekket bagasje og sentrale våpendeler skal sendes separat. For eksempel sendes sluttstykket/forskjeftet i en egen bag, mens selve våpenet legges i en ryggsekk eller egnet kasse. Både bag og ryggsekk/kasse må sjekkes inn.Grensen for innsjekket ammunisjon er 5 kilo per reisende. Passasjerer som har med ammunisjon må informere flyselskapet ved innsjekk om bagasjens innhold. Ammunisjonen skal være forsvarlig pakket i originalemballasjen, i divisjon 1.4S, kun UN 0012 eller UN 0014, inntil 5 kilo (11 lbs) bruttovekt per person, og kun for passasjerens eget bruk.

– Ammunisjon med eksploderende eller brennende prosjektiler er ikke tillatt, og det er heller ikke tillatt å pakke flere personers tillatte mengde i samme bagasje. Farlig gods som ikke er tillatt å transportere i innsjekket bagasje av hensyn til flysikkerheten vil bli fjernet fra bagasjen og destruert, skriver Avinor i pressemeldingen.