Gå til sidens hovedinnhold

Ventet over 2000 deltagere til festivalen i Ås – nå må arrangørene avlyse

Koronarestriksjonene gjør det så vanskelig å gjennomføre festivalen SmakÅs på en god måte at den avlyses for i år.

(Ås Avis): – Det er veldig synd at vi må avlyse, for SmakÅs trekker mange og skaper identitet for Ås. Vi må kommesterkere tilbake neste år, sier Camilla Sæbjørnsen som er koordinator forfestivalen til Ås Avis.

SmakÅs er en festival som kombinerer mat, vitenskap og teknologi. Flere lokale krefter som NMBU, Ås kommune, Ås Landbrukslag, Vitenparken og studentmiljøet er med på å arrangere festivalen som har etablert seg som en årlig tradisjon i Ås hver høst.

Kunne ikke vente lenger

Arrangørkomiteen fattet nylig avgjørelsen om å avlyse årets festival. Sæbjørnsen sier at de ventet så lenge de kunne i håp om at smittesituasjonen skulle bli god nok, men at tiden nå rant ut.

– Vi så på måter å gjennomførefestivalen på, men hindringen er kravet om å holde 1 meters avstand til hverandre. Det vil være et stort arrangement med mange mennesker. Vi vil ikkekunne holde kontroll på 2000 mennesker på en gang. For å gjennomføre måtte vi legge så mange restriksjoner at det ikke lenger ville være SmakÅs. Hver del av løypa måtte ha et gjerde rundt og vi måtte ta navn og nummer på alle som deltar.

– Arrangørene forsøkte å vente lengst mulig for å se hvilke føringer som kommer, men nå kunne vi ikke ventelenger. Dessverre lot det seg ikke gjøre i år. Selvfølgelig er det veldig trist, men vi må følge Folkehelseinstituttets retningslinjer. Vi vil ha et arrangement som gjennomføres på best mulig måte. Med restriksjonene vi må ha vil det rett og slett ikke bli det samme, sier Sæbjørnsen.

Håper på julefestival

SmakÅs har de siste årene også hatten minifestival i desember, SmakÅs Jul. Camilla Sæbjørnsen sier at om smittevernsituasjonen tillater det, er målet å arrangere SmakÅs jul i desember.

– Vi jobber nå for å gjennomføre SmakÅs jul i desember. De som er med å skape festivalen synes det er synd at vi må avlyse høstens festival, så vi prøver å tilrettelegge for at vi kan ha juleversjonen av festivalen. Men det avhenger av smittesituasjonen.

Mindre arrangementer

Det kan også bli flere mindre begivenheter i Ås utover høsten som følge av at SmakÅs er avlyst.

– Utover høsten kan det bli flere mindre arrangementer. Vi skal jobbe med å se hva som er mulig å få til. Landbrukslaget har allerede satt poteter på Søråsjordet og de må opp på et vis til høsten. Kanskje et blir det mulig med selvplukk, slik som det pleier å være under SmakÅs.

– Uka-komiteen jobber for eksempel med å få gjennomført UKA i Ås på en aller annen måte i høst, sier Sæbjørnsen.

Kommentarer til denne saken