Vestby kommune kan vedta vern av Solhøy!

VIL VERNE: «Ved å slutte seg til byggekomiteens nye vedtak om at det bare bør bygges 64 omsorgsboliger på tomten, har de politiske partiene i Vestby nå en enestående mulighet til å vise de tar kulturminnevern og Sons skolehistorie på alvor», skriver Bente Bakke og Louise Brunborg-Næss i dette leserinnlegget.

VIL VERNE: «Ved å slutte seg til byggekomiteens nye vedtak om at det bare bør bygges 64 omsorgsboliger på tomten, har de politiske partiene i Vestby nå en enestående mulighet til å vise de tar kulturminnevern og Sons skolehistorie på alvor», skriver Bente Bakke og Louise Brunborg-Næss i dette leserinnlegget. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Plan- og miljøutvalget (PLM) i Vestby skal mandag 29. april behandle klagene som er kommet inn i forbindelse med reguleringsplanen for Solhøy omsorgsboliger. Alle klagene gjelder vedtaket om å rive Solhøy gamle skole. Ved å slutte seg til byggekomiteens nye vedtak om at det bare bør bygges 64 omsorgsboliger på tomten, har de politiske partiene i Vestby nå en enestående mulighet til å vise de tar kulturminnevern og Sons skolehistorie på alvor.

Med 64 omsorgsboliger blir det plass både til vern av Solhøy og gode løsninger for omsorgsboligene. Son kan beholde et flott historisk og kulturelt signalbygg ved innkjøringen til det gamle tettstedet. De grønne omgivelsene med store, gamle lønnetrær, eiketrær og den hule eika kan bevares. Arkitektenes tegninger for Alt. 2 med 64 omsorgsboliger og bevaring av den gamle bygningen og trærne, viser hvor fint dette kan gjøres.

Den gamle skolebygningen var opprinnelig en herskapelig sveitservilla fra 1860-tallet med en spesiell og bevaringsverdig grunnmur. Under klagebehandlingen har det kommet totalt 9 klager. De er fra Fortidsminneforeningen, Soon og Omegns Vel, styret i Solhøytunet 2 sameie, underskriftskampanjen «La Solhøy leve» med 338 underskrifter, Vestby Miljøpartiet De Grønne og flere enkeltpersoner.

Forrige gang Vestby kommune hadde planer om å bygge boliger for eldre på Solhøy-tomten, ønsket kommunen også å rive Solhøy gamle skole. Det ble stanset av Akershus fylkeskommune, som fremmet innsigelse mot rivning av dette viktige kulturminnet. Også med de nye planene hadde administrasjonen i fylkeskommunen innstilt på innsigelse. Da fylkesutvalget behandlet saken, var en delegasjon fra Vestby til stede. Ordfører Tom Anders Ludvigsen skal ha hevdet at Solhøy-bygget var i så dårlig stand at det bare var å rive. I tillegg skulle kommunens behov for omsorgsboliger angivelig ha vært så stort at det var helt nødvendig å bygge 88 omsorgsboliger på tomten. Dette førte til at fylkeutvalgets flertall ikke stemte for innsigelse.

Når det nå viser seg at bygningen er i god stand, og det bare skal bygges 64 boliger, er forutsetningene endret. De politiske partiene i Vestby bør ta signalene fra alle de faginstanser, organisasjoner og engasjerte enkeltpersoner som har uttalt seg. Vi kan la Solhøy leve og være en berikelse og viktig møteplass for lokalmiljøet i Son, for de eldre og barna i triangelet mellom barnehage, barneskole, og ungdomsskole. Vi ønsker PLM lykke til med behandlingen og håper de politiske partiene i valgåret 2019 vil ta kulturminnevern på alvor og lytter til hva velgerne i Son ønsker.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken