Arrangerer leir for krigsrammede ungdommer: – Vi trenger mer klær

KRIGSRAMMEDE: 30 barn og ungdom fra Øst-Ukraina er samlet på Oven leirsted denne uka. Dette bildet er fra fjorårets sommerleir.

KRIGSRAMMEDE: 30 barn og ungdom fra Øst-Ukraina er samlet på Oven leirsted denne uka. Dette bildet er fra fjorårets sommerleir. Foto:

I ti dager skal 30 krigsrammede barn og unge fra Øst-Ukraina delta på sommerleir på Oven. Nå ønsker arrangørene fra Vestby å samle inn nok klær til at alle kan få med seg noe hjem.

DEL

Denne uken arrangerer Vestby-baserte «Fair Share Norway» sommerleir for 30 barn og ungdommer fra Øst-Ukraina på Oven leirsted. Målet er å gi barna fra krigssonen en pause fra krigen i rolige omgivelser.

– Vi trodde at barna var yngre, dermed er klærne vi samlet inn ved Nødhjelpsmottaket i Vestby for små. På torsdag håper vi å dele ut klær som de kan ta med seg hjem, og derfor må vi samle inn mer klær, sier Undis Johannessen, som er blant de frivillige i organisasjonen.

På mandag delte organisasjonen et innlegg på Facebook der de spurte etter klær, og de har allerede fått inn noe. Likevel er det fortsatt behov for mer. De ønsker klær til begge kjønn i voksenstørrelsene, small, medium og large.

Mange er traumatiserte

– Barna har veldig lite selv, så college-gensere, bukser, jakker og sko er alltid veldig populært. Sko er veldig dyrt i Ukraina, så skoene de kjøper selv er ofte i veldig dårlig kvalitet, forklarer Johannessen.

Da de 30 krigsrammede deltakerne kom til Oven på søndag fikk de hver sin bag med blant annet hygieneprodukter, kladdebok, tegnesaker og godteri, og planen er at de skal få plukke ut noen klesplass selv på torsdag. I løpet av de ti dagene de tilbringer på leiren får de også delta på ulike aktiviteter.

– De er høflige og flott ungdom, men mange er traumatiserte. Vi kjenner til deres historier og vet hva de har vært gjennom, og det er fint for dem å komme hit og få utfolde seg i ulike aktiviteter, sier Johannessen.

Fikk tro på fred

«Fair Share Norway» samarbeider med «Global Christian Support» i Ukraina, som hjelper de mest utsatte barna i Øst-Ukraina så de skal få et pusterom fra krigen. Barna er mellom 9 og 15 år, og blir ivaretatt av rundt 50 voksne på sommerleiren som jobber frivillig.

– Krigsområdene er preget av arbeidsløshet og håpløshet, og mange er fattige. Mange av de unge som er her har mistet familiemedlemmer, fluktet internt og har det vanskelig. I fjor erfarte vi at ungdommene tinte opp litt i løpet av de ti dagene de var på Oven, og de begynte å se lysere på fremtiden og fikk troen på fred, forteller Oddvar Haugen, som også er frivillig.

«Fair Share Norway» finansierer sommerleiren med god hjelp fra ulike sponsorer. Organisasjonen har samlet inn rundt 200.000 kroner for å finansiere leiren.

Ønsker du å bidra?

«Fair Share Norway» trenger klær til 30 ukrainske barn og ungdommer, som befinner seg på Oven leirsted denne uken. Organisasjonen ser hovedsaklig etter sko og klær i voksenstørrelser, small, medium og large, til begge kjønn. Dersom det blir klær til overs sendes det til Hviterussland.

Har du noe å bidra med? Ta kontakt med Undis Johannessen før torsdag på: 976 30 720.

Artikkeltags