Først fikk hun kreft, så havnet Liss i en alvorlig trafikkulykke: – Min terapi ble å skrive ned følelsene og tankene mine

Liss Berge kommer nå ut med boken sin.

Liss Berge kommer nå ut med boken sin. Foto:

Kreft kan ramme alle, både en selv eller nære personer man er glad i. Hvordan man reagerer og tar kampen varierer mye. Liss Berge fra Vestby tok kampen med pennen i hånd. Les hennes historie her.

DEL

For rundt seks år siden var Liss Berge butikksjef i Kid-Interiør på Vestby storsenter. Hun var med helt fra starten av senteret når det åpnet og livet smilte til henne. På et jobbseminar var journalist og forfatter Lise Askvik invitert til å holde et foredrag, blant annet om kreft, og Liss husker hun tenkte; hva om det blir meg?

Ikke forberedt

Kort tid etter kom den brutale beskjeden man ikke er forberedt på; Liss hadde fått kreft. Fra å være frisk og rask var det som en hammer traff deg.

– Å få en slik beskjed gjør noe med deg. Man føler en frykt, man får negative tanker og man havner i en situasjon man ikke helt vet hvordan man skal komme seg gjennom, forteller Liss.

Behandlingen var cellegiftkur og strålebehandling, som ofte tapper pasienter for alt overskudd. Men Liss ga ikke opp. Hun fant krefter hun ikke ante hun hadde og satte i gang med å skrive ned følelsene sine, som blant annet nå kommer ut som flere dikt i bokform.

– For meg ble det veldig god terapi å skrive, forteller Liss.

– Diktene mine er tanker jeg hadde når sykdommen sto på som verst.

Liss responderte godt på kreftbehandlingen og så lysere på livet. Fra å være en aktiv butikksjef sto hun nå utenfor arbeidslivet og så inn. Dette gjør noe med deg, men nå så det likevel ut til at alt ville ende godt.

Tilbake til start

Liss var på vei til Oslo og sto som bakerste bil i kø ved Mastemyr, da en Audi på cruisekontroll smalt inn i bilen hennes bakfra. Etter å ha vunnet kampen mot kreften ble hun satt helt tilbake igjen grunnet en alvorlig trafikkulykke, og en ny kamp begynte.

– Særlig nakke og ribbein fikk seg en real smell, forteller Liss.

– Og i stedet for å begynne å jobbe igjen ble det opptrening på blant annet Catosenteret i Son. Og skrivingen min fortsatte jeg med, forteller Liss.

– Hvordan klarte du å fokusere på skriving gjennom to tøffe behandlinger?

– Man henter krefter man ikke aner man har, forteller Liss.

– Min terapi ble å skrive ned følelsene og tankene mine. Og de ønsker jeg nå å dele med andre gjennom boken min.

Hjelp fra lokalt hold

Liss forsøkte flere forlag for å få gitt ut sin bok, men i dag er det ofte slik at forlag tenker først og fremst på inntjening og lite på selve innholdet. Man er mindre villig til å ta en risiko ved å utgi bøker. Men hjelpen var ikke langt unna, for i Son bor forlegger Alf Egil Bergli som er daglig leder i giutbok.no.

– Mange som ønsker å gi ut bøker får ofte en hånd i ansiktet, forteller Bergli.

– De tenker først og fremst kommersielt og rører sjelden bøker fra ukjente forfattere. Det jeg driver med kan man kalle assistert selvpublisering, sier Bergli.

Liss er tilbake!

Og publisering blir det. Boken er i trykken nå og kommer ut senere i september. Liss forteller ivrig om det som heter «damenes aften» her i Vestby.

– Den 10. oktober blir det damenes aften og boklansering på storsenteret, forteller Liss engasjert.

Fra å være butikksjef på det samme senteret er hun endelig tilbake på gamle tomter etter over seks års fravær.

– Men vi møtes også før det. Den 18. september på Vestby frivilligsentral i Støttumveien, forteller Liss.

– I tillegg vil jeg være på Catosenteret i Son den 26. september.

Er du interessert i boken, eller bare ønske å slå av en prat med Liss, møt opp på damenes aften den 10. oktober.

Alf Egil Bergli og Liss Berge.

Alf Egil Bergli og Liss Berge. Foto:


Artikkeltags