Klikk her for å følge Vestby Avis på Facebook!
Klikk her for å følge Vestby Avis på Twitter!

28. mai ble den den parfymefrie-dagen markert for å rette fokus mot folk som blir syk av parfyme, også kjent som kjemisk miljøintoleranse. Haldis Marie Holthe Mjåvatn fra Vestby er blant dem som opplever tåkesyn, svimmelhet og smerter i indre organer av å gå i offentlige rom som buss, butikk, jobb og andre sosiale sammenkomster.

– Parfymeduft er mer enn parfymeflasken og inkluderer også hår, hygiene og rengjøringsprodukter. Jeg blir syk bare ved å gå inn i et rom hvor det er brukt produkter som er tilsatt parfyme. Har mannen min blitt eksponert for parfymedufter når han har vært ute, må han skifte alt tøy når han kommer hjem, sier hun.

En skjult funksjonshemning

Mjåvatn begynte gradvis å merke symptomer for intoleranse, men skjønte ikke hva hun led av før rundt tre år siden. Kjemisk Miljøintoleranse blir ofte kalt for en skjult funksjonshemning, og Mjåvatn skjønner at det kan være vanskelig for andre å forstå.

– Jeg håper sykdommen ikke utvikler seg slik at jeg blir isolert fra å delta i det vanlige livet. Det er mange med denne sykdommen som må leve i total isolasjon, sier hun.

Haldis Marie får støtte fra Mette Kalleberg i Forbund for Kjemisk Miljøintoleranse (FKMI). Hun bekrefter at flere personer i Norge blir isolert på grunn av din og min parfymebruk.

- Den samlede parfymebruken har etter hvert ført til så store problemer, at de hardest rammede ikke kan ferdes fritt i det offentlige rom. Den altomfattende parfymebruken skyver også flere mennesker ut i hel eller delvis uførhet, sier hun.

Gå parfymefri hele året

Vestby-kvinnen mener den parfymefriedagen ikke bare er for å informere om de som er sensitive, men også for alles helse. Hun ber folk tenke seg om før de kjøper produkter med parfyme.

– Det er skadelig, og nærmest alt man bruker kan erstattes med noe som er parfymefritt. Vi bør leve i en verden hvor produktene ikke er tilsatt kjemikalier, og jeg oppfordrer alle til å gå parfymefri hele året.

Kalleberg håper i alle fall at flere vil vise mer hensyn fremover.

- Vi har et håp om at bevisstgjøringen rundt parfymens og duftekjemikalienes skadelige virkninger på sikt kan bedre forholdene for alle dem som får redusert sin livskvalitet på grunn av disse stoffene. Med enkle og rimelige rutiner kan omgivelsene blir mer tilgjengelig for de som reagerer på parfymerte produkter.