Gå til sidens hovedinnhold

Vestbyfirma har kunder fra Lindesnes til Svalbard: – Skulle ønske flere hadde sett verdien av dette

Etter konkurs for ett år siden gjenoppsto Ariel Foto under nytt navn tidligere i år. Nå ser de lyst på fremtiden, og er i ferd med å ansette 15 nye fotografer. 

For abonnenter

– Vi gikk konkurs 15. juni i fjor, men det blir ikke noen ettårsmarkering av det for å si det sånn.

Det sier Hilde Barsjø, kontorleder for selskapet som nå heter Norsk Skolefoto AS. Selskapet har oppstått etter et oppkjøp av konkursboet til det gamle Vestbyfirmaet Ariel Foto, og en sammenslåing av fotovirksomheten til selskapet som tidligere het Foto Norden.

Barnehage- og skolefoto

Selskapet fotograferer barnehage- og skolebarn over hele landet, og har oppdrag spredt fra Lindesnes i sør og faktisk helt til Svalbard.

Nå teller selskapet 19 fulltidsansatte på kontoret i Kleverveien i Vestby, men snart blir de flere kan Barsjø fortelle.

– I høysesongen til høsten blir vi totalt 29 personer her på kontoret. I tillegg til de som jobber som fotografer har vi ansatte som jobber med salg, logistikk og IT.

Barsjø sier at fotografering av barnehage- og skolebarn handler om mye mer enn det å ta bilder.

– Mye av det vi jobber med er foto, men logistikken er vel så viktig. Vi må for eksempel vite hvilken elev som er plassert hvor på et gruppebilde. En annen ting som er ekstremt viktig for oss er at når en forelder får tilgang til bilder hjemmefra må det være av riktig barn. Det holder ikke å være 99 prosent sikker på det, det er nødt til å være 100.

Viktig med logistikk

Høysesongen for barnehage- og skolefotografering er om våren og om høsten, spesielt i forbindelse med skolestart. I forbindelse med den kommende høsten skal nå selskapet ansette 15 nye fotografer, som skal fotografere barn over hele landet.

– Vi har mange frilansere som er med oss fra år til år, men basert på de oppdragene vi har for den kommende høsten så vi behov for å ansette såpass mange. Fotografene vil bli ansatte for en begrenset periode, og mange av de har også sin egen «business» som kan bestå i annen type fotografering ved siden av, forteller Barsjø.

Kontorlederen sier det er noen spesielle egenskaper som må være på plass for å bli en god skolefotograf, sammenlignet med annen type fotografering.

– Det viktigste er ikke å beherske alt det tekniske rundt fotografering, men det viktigste er relasjonen mellom fotografen og den som skal fotograferes, i vårt tilfelle barnehagebarnet eller skoleeleven. Man er avhengig av å skape en god relasjon raskt. Ofte har vi ikke mer enn et par minutter per person, kanskje tre minutter med førsteklassingene hvis vi er heldige. Man må også ha øyne for god logistikk, da mange elever ofte skal plasseres på kort tid da man tar gruppebilder. Det skal se ryddig ut, og man skal både få alle til å se samme vei og se glade ut samtidig.

– Hvem er det som kjøper barnehage- eller skolefoto i 2021?

– Det er kanskje ikke så mange som man skulle tro, og jeg skulle ønske at flere så verdien i dette. Det er ofte slik at jo yngre barna er, jo mer kjøpelystne er foreldrene. Bildene vi tar av førsteklassinger er desidert mest populært, men vi har fått henvendelser fra foreldre etter flere år som vil kjøpe bilder av barna sine gjennom for eksempel hele barneskolen.

Der foreldre ønsker å kjøpe bilder av sine egne barn langt tilbake i tid må imidlertid Barsjø gi et negativt svar. Bildene av barna kan nemlig bare oppbevares og lagres i en begrenset periode.

Offentlige anbud

Kundene til fotoselskapet får de enten ved å ta direkte kontakt med skolen eller barnehagen. For de videregående skolene må de imidlertid gjennom offentlige anbudskonkurranser i regi av fylkeskommunen. Dette var blant annet tilfelle da de skaffet seg Viken fylkeskommune som kunde, og med det fikk fotografert den videregående skolen i Vestby.

– Vi har også flere andre skoler og barnehager i Vestby som kunder. Normalt har vi avtaler for ett og ett år, og vi jobber hele tiden med å skaffe oss avtaler med nye skoler og barnehager. Det er alltid stas å komme på besøk på en ny skole eller barnehage, eller en barnehage eller skole vi ikke har besøkt på en stund.

Kommentarer til denne saken