Gå til sidens hovedinnhold

– Vi har behov for flere fosterhjem i Vestby

Artikkelen er over 2 år gammel

Kunne du tenkt deg å gi et barn et trygt hjem? Nå etterlyser fosterhjemtjenesten i Akershus flere fosterhjem i Vestby og Follo. Barneverntjenesten og fosterhjemtjenesten mener at det er viktig for barn å få bli boende på sitt hjemsted, og helst hos noen de kjenner.

«Jonas (3) liker å leke med duplo og biler», «Viktoria (9) trives best når dagene er forutsigbare» og «Thomas (12) er en blid og høflig gutt som venter på et fosterhjem med rause omsorgpersoner». Barne-, ungdoms- og familiedirektoratets oversikt viser at nesten 30 barn venter nå på hjelp fra fosterhjemtjenesten i Akershus til å finne et trygt hjem.

– Vi har behov for fosterhjem i Vestby og i Follo. Det er oftest en fordel om barn får fortsette å bo i hjemkommunen eller nærområdet for å bevare kontakten med familien, opprettholde lokalt nettverk og føle tilhørighet. Det kan være utfordrende for barnet å bli plassert langt fra hjemkommunen, sier Henrik Karlson, avdelingsleder for fosterhjemtjenesten i Akershus.

Når et barn trenger et fosterhjem får de først hjelp av barnevernet i kommunen til å lete etter et godt hjem i barnets slekt eller nettverk. Hvis kommunen trenger bistand til å finne et egnet hjem blir barna henvist til fosterhjemtjenesten i Akershus.

Det mest inngripende

– Vestby barnevernstjeneste har svært god erfaring med å finne hjem til barn som av ulike årsaker ikke kan bo hjemme, og omtrent halvparten plasseres hos slekt og nettverk, sier Benedikte Selsing, helse- og barnevernsjef i Vestby kommune.

Selsing forteller at Vestby ikke har mange plasseringer gjennom året, og barnevernstjenesten løser de fleste plasseringene selv. Likevel sender de ofte en søknad til fosterhjemtjenesten så det kan foregå parallelle prosesser.

– Å plassere barn ut av hjemmet er det mest inngripende vi gjør og det å sjekke ut muligheten for at barnet kan bo hos noen det kjenner er det beste for barnet. Det er ikke alltid mulig, men vi vurderer alltid om den muligheten er tilstede, sier Selsing.

– Hva kreves av voksne i barnets nettverk for å bli vurdert som fosterhjem?

– Tid, overskudd, grenser og masse god omsorg å gi til et barn som av ulike årsaker ikke kan bo hjemme. De må være godt egnet til oppgaven og ha plettfri vandel. Ofte gagner det barnet å bo hos noen som kjenner historien deres, sier hun.

Flest eldre barn

Ifølge Karlson er det behov for flere fosterhjem i hele Follo-regionen. I Akershus er det best tilgang på fosterhjem i Romerike, og behovet er størst i Follo, Asker og Bærum. Det er det flere grunner til.

– Vi ser ofte etter helt vanlige familier som har overskudd til å ta imot et barn. Fosterforeldrene må blant annet ha tilfredsstillende helse, bolig og økonomi. Det viktigste er at barnet opplever stabilitet og trygghet og får god omsorg i fosterhjemmet, sier Karlson.

Fosterhjemtjenesten har erfart over tid at det har vært lettere å finne hjem til yngre barn, derfor er det flest eldre barn som trenger et hjem nå. Nå ser de blant annet etter voksne med yrkeserfaring fra arbeid med barn og ungdom, som kan ta i mot et barn med ekstra behov for oppfølging. Fosterhjem for god oppfølging og opplæring, og det første året etter innflytting har Bufetat veiledningsgrupper.

– Nå har vi flere barn med større behov, de har kanskje flere utfordringer og kan ha traumer. Da er det viktig med robuste og trygge fosterforeldre. I noen tilfeller tar det tid å finne et fosterhjem, og noen barn blir ventende lenger enn det som er bra, sier Karlson.

Kommentarer til denne saken