Annonsørinnhold fra

Hva er dette?

 
 

Alle har farlig avfall - slik kvitter du deg med det

Visste du for eksempel at du må kaste barberskum, neglelakk og blinkesko som farlig avfall? Og visste du at det er helt GRATIS å levere?

Annonsørinnhold fra

Mari Elvsveen (35) og Børge Aleksander Hanssen (39) fra Jeløya er egentlig allerede ganske flinke til å sortere søppelet sitt.

Lærerikt: Familien syntes det var lærerikt med et besøk fra Movar. Nå vet de godt hvordan de skal oppdage farlig avfall før det havner i restavfallet.

– Vi skyller faktisk plasten vår for eksempel, og vi prøver å være bevisste på hva vi kaster hvor. Men det har egentlig vært en liten gåte for meg hvor jeg skal gjøre av batteriene jeg samler i en boks under vasken. For man vet jo allerede at man ikke skal hive det i restavfallet, smiler Mari.

Hun innrømmer at det er litt for lett å bare kaste det i restavfallet når man er igang med rydding og vasking. Man vil jo helst bare bli kvitt det.

Om farlig avfall ender i toalettet, vasken, naturen eller sammen med restavfallet, er det ofte skadelig for mennesker, dyr og naturen. Det kan påvirke folks helse, bade- eller drikkevann, gi økt brannfare eller forurense miljøet. Derfor må det leveres og håndteres nettopp som farlig avfall.

– Ansvaret ligger mye hos husholdningen. Vi er jo storforbrukere alle sammen, og det blir mye avfall i alle husstander, sier Rita Snobl, driftsingeniør ved Movar.

Hun er på besøk for å snakke om farlig avfall med familien.

Det har vært en liten gåte for meg hvor jeg skal gjøre av batteriene jeg samler opp.

Mari Elvsveen

Se video i toppen av saken!

Vanlig familie med vanlig søppel: Denne hyggelige familien på Jeløya er som familier flest - de produserer en god del søppel. Heldigvis vet de nå hvordan de kan sortere det best mulig.

Artikkelen fortsetter under faktaboksen.

Det er helt GRATIS

Som privatperson kan du levere farlig avfall og småelektronikk helt GRATIS hos Movars gjenvinningsstasjoner eller til Miljøbilen (sjekk kjørerutene  her).

Du kan hente den røde boksen GRATIS til husholdningen.

Dette kan du levere:

Farlig avfall (Feks: maling/lakk/olje/lim, løsemidler, spraybokser, ugress- og insektmidler, rengjøringsmidler, trykkimpregnert trevirke, jernbanesviller, batterier, sparepærer, barberskum)

EE-avfall (feks: husholdningsapparater, hårføner, lamper, skjøteledninger, blinkesko, elektriske leker, spillkonsoller osv)

Batteri i magen

Mari sitter på gulvet i stua, omringet av sine tre, ivrige barn. Moses Ebong Esoah Ngome (9), Ebba Ingrid Hanssen (4 1/2) og Jack Martin Hanssen (3) har funnet frem noen av sine leker, og er spente på dommen fra avfallseksperten som er på besøk.

– Denne dukken har nok et batteri i magen. Det samme har lekebilen din, sier Rita.

Hun har med den velkjente røde dunken som hun setter på gulvet foran stuebordet.

– Her har dere et sted å kaste de tingene som er merket med farlig avfall, sier hun og viser frem boksen til barna. 

Her kan du lese mer om farlig avfall og hva det er.

Storebror er ekspert

Storebror Moses går i fjerde klasse, og har hatt litt om miljø og sortering på skolen.

– Denne skal sorteres, sier han bestemt, og legger en nøkkelring med en liten svart figur i boksen.

De voksne er usikre, for nøkkelringen ser bare ut som en enkel figur, men Moses er urokkelig. Det viser seg at nøkkelringen også er en bitteliten lommelykt, og på baksiden er et lite symbol av en søppeldunk med strek over. Altså, den skal ikke i restavfallet.

– Heretter er du eksperten på farlig avfall her i huset Moses! erklæres det. 

Profftipset: Rita Snobl (t.v.) pleier å sette tomme melkekartonger i denne kassen. På den måten har hun et sorteringssystem for blant annet lyspærer og batterier, slik at ingenting knuser eller kommer på avveie.

Avfalls-overraskelser

Det er et par ting på listen over farlig avfall som overrasker familien mer enn andre. 

– Alle bokser med spray-funksjon inneholder en gass, og må sorteres. Som for eksempel boksen med barberskum eller flasken med ferdig pisket krem. Det samme må den tomme flasken med avløpsrens og lignende, om den inneholder rester. Er den helt tom skal den kastes i restavfall, ikke i plast slik mange tror, påpeker Rita.

Alle produkter som er merket med for eksempel eksplosjon, brannsymbol, etsende innhold eller en søppeldunk med strek over, skal sorteres som farlig avfall.

Vil gjøre Norge renere

Familien er storveis fornøyd med å ha fått litt oppfriskning og noe ny informasjon om farlig avfall og sortering.

– Nå har vi lært mye nytt vel, sier Mari til barna som står rundt henne og er ivrige etter å sjekke om lekene deres må sorteres eller ikke.

– Så nå skal vi hjelpe til å gjøre Norge mindre giftig!

Her leverer du:

Solgård Avfallsplass

Industriveien 81, 1599 MOSS

Tlf: 69 20 85 50

Åpningstider: 

Mandag, torsdag, fredag: 07.30 til 15.00

Tirsdag, onsdag: 07.30 til 19.00 (deponi og omlastingsstasjon stenger 15.00)

Lørdag (åpent kun for privathusholdninger): 09.00 til 13.00

Del artikkelen på Facebook